Grissini...

Det var ju mycket lätt att baka egna Grissini. Fint att ställa fram som till tugg vid en middagsbjudning eller till ostbrickan. Faktiskt  så jag tycker att det skulle vara fint att ge bort i present i en fin burk eller som ett litet kitt med passande tillbehör. Jag provade en smaksättning med rosmarin, men det går ju att variera i all evighet...



 
25g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
1 1/2 dl ljummet vatten
1 äggvita
1/2 dl olivolja
2 kvistar rosmarin
5 dl mjöl
 
flingsalt
färsk rosmarin
sesamfrön
 
Smula jästen i en bunke. tillsätt salt, socker och lite av det ljumna vattnet och rör om tills jästen löst sig.. Vispa äggvitan lätt. Blanda ner äggvitan, oljan och resten av vattnet. Hacka rosmarinen och tillsätt tillsammans med mjölet. Knåda till smidig deg.
Låt jäsa i 1 1/2 timme. Dela degen i mindre delar och rulla till långa stavar, ungefär till en pennas tjocklek. Lägg stängerna på en plåt med bakplåtspapper. pensla med vatten och strö rosmarin, sesamfrön och flingsalt på dem.
Grädda i 25 minuter i 175 grader.
 
Förvara tort.

Fint...

Jag tycker att det blev riktigt fint utan för min dörr...härliga färger!





Första...



Tänk att den varit lös sedan Maj... Men nu äntligen, bokstavligt talat så föll den ut. Väldigt stolt och nöjd kille med första gluggen:)

Jordnötskakor..

 De här har jag gjort många gånger, jag har lagt ut dem här innan också. Men har ni missat dem så är det väl värda att baka. De är så så goda. De har kommit att bli mångas favoriter. De är sega men knapriga fyllda med nötter och vitchoklad...Jag säger bara PROVA!
 
JORDNÖTSKAKOR
 
 
2 dl socker
200 g rumsvarmt smör
2 msk sirap
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1- 1 1/2 dl salta jordnötter
50-70 g vit choklad
vitchoklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop socker, smör och sirap poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner det i sockerblandningen. Hacka nötterna och den vita chokladen grovt för hand. Rör ner bitarna i smeten. Rulla ca 24 lika stora bollar, lägg kakor på en plåt med bakplåtsbapper, plata till dem lite. Lämna lite utrymme mellan varje kaka eftersom de flyter ut lite grann. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. Kakorna ska få en väldigt svag brun färg i  kanterna, då är de klara. Flytta över kakorna till ett galler direkt  när de är klara. Då blir de sega och frasiga. Var försiktig för de är  väldigt mjuka när de kommit ut från ugnen. Låt svalna.

Dekorera med lite vitchoklad, riv och strö över eller spritsa ett mönster, eller ha dem precis som de är.


Kolasnittar...

Här kommer en till av de kakor som jag bakade till Formex. Det är egentligen helt vanliga gamla hederliga kollasnittar, men med lite ringlad choklad på blir det helt plötsligt mycket flottare.
Kan aldrig gå fel med kolasnittar, det är ju alltid så fruktansvärt gott...
 
 KOLASNITTAR
 
 
200 g smör
2 1/4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 msk mörk sirap
2 tsk bikarbonat


Blanda samtliga ingredienser till en smidig  deg. Sätt ugnen på 190 grader. Dela degen i 2 bitar. Rulla ut degbitarna  till längder. Lägg längderna på var sin plåt med bakpapper och platta till  dem lite, de ska vara från kant till kant. Vill man ha fler kakor på samma degsatts delar man degen i 4 bitar och gör två längder på samma plåt. Baka längderna i ca 15 minuter. Flytta över papper och längderna  till en skärbräda. Dela längderna till kakor med en kniv på en gång.  Kakorna ska vara ca 2 cm breda.

De färdiga kakorna ska förvaras i en burk med lock. Annars försvinner  segheten och då försvinner också hela idén med kolasnittar.
 
Glöm inte att piffa till dem lite med choklad=)
 
 

Mitt & Ditt...

Det är många som frågat mig vart man kan få tag i de saker som jag visar från Mitt&Ditt Underbara Liv.
 
Mitt&Ditt Underbara Liv är ett grossist företag som bara säljer till butiker. Vi är rätt nya på marknaden men har ändå lyckats nå ut till rätt många butiker i Sverige. Vi önskar så klart att vi fanns i alla städer små som stora runt om i landet.... Vi är inte där än , men snart så=)
 
Skulle ni se något här eller någon annan stans som är från Mitt&Ditt så hör bara av er och säg vad ni söker och vilken stad ni bor i så kollar jag lätt vilken butik som finns närmast er som säljer våra saker.
 
Vill ni får ni jättegärna gå in på vår hemsida www.mittditt.se där hittar ni våran blogg, instagram bilder och även våran webbshop. Som privat person så kan ni gå in på alla artiklar, ni kan se vad de heter, vilket artikelnummer de har och storlekar och färg. Hittar ni något ni gillar där så är det bara att höra av sig till oss så gör vi lika dant där...Vi hittar den närmsta butiken till er som har det ni söker.
 
VI HAR SÅ MYCKET FINA SAKER!
 
 

Återanvändning...

 Så här fin blev loppisfyndet. Vi diskade av den och putsade upp den lite och sen fyllde vi den med popcorn. Den är ju jättefin. Jag kan lova att det var värd mödan att städa bort allt det andra!
 
Bara att vrida på vredet och ut kommer popcorn...
 

Vänner...

 Jo så här såg det ut hemma hos oss förra helgen när vi vaknade. Vi skulle ha 40 årsfest på lördags kvällen. och på morgonen vi d 07.00 fick vi ett meddelande från en granne som undrade när loppisen började.
På natten har alltså vissa av våra "vänner";) varit här och fixat en loppis, det fanns då allt och så klar mest skit. Man kunde hitta Kylskåp, fäljar, träningsredskap, dörrar, cyklar, leksaker, typ 50 yxskaft, tomburkar, kläder, skor mm mm
 
De hade också varit så snälla att de lagt lappar i alla brevlådor, och de satt små och STORA skyltar över hela Smedby och Brånnestad...Vi hade lite att göra den morgonen, kan man lätt säga. Vi hade ju liksom inte direkt tid att ha en loppis, så vi fick snabbt försöka ta bort alla lappar och skyltar...Hade vi haft tid hade vi kunnat bära ut lite mer vi velat bli av med...Dom hade ju liksom redan gjort för jobbet för att folk skulle komma!
 

Men vissa saker kanske de kommer att ångra att de ställde hit...För hur fin är inte den här behållaren. Jag har försökt att ta reda på vad det är och när den användes. Jag tror det kan ha varit kaffebönor i den och den se ju inte direkt ny ut... Vad tror ni, har ni något tips?
 
Spegeln som användes till tårtfat hittade vi så klart på våran egna ofrivilliga loppis=)
 

Chokladkrosskaka...

 
En riktig barnfavorit. Adam var helt över lycklig när han såg vad jag bakade. Han gick och vankade medans den svalna och jag dekorerat och fotat...men mamma bli klar då det luktar så gott att jag tror jag dör snart.
Väldigt saftig och fluffig. Och med lite dekoration så kan ju även en vanlig sockerkaka se läcker och smarrig ut=)
 
CHOKLADKROSSKAKA
 
 
2 1/2 dl socker
3 ägg
3 dl filmjölk
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
75g smält smör
4 dl vetemjöl
50g mjölkchoklad grovt hackad
 
ca 25g choklad
1 msk olja
 
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt filmjölk, smör vaniljsocker, bakpulver, salt och mjöl. Blanda till en jämn smet, vispa inte. Hacka chokladen och rör försiktit ner i den färdiga smeten.
Häll smeten i en brödad sockerkaksform. Sätt ugnen på 200 grader och grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter.
Låt svalna i formen.
Smält chokladen och blanda med olja, ringla den sedan över kakan.
 
 
 
 
 
 
 

Höstens äppelkaka...

 Jag älskar att baka.  Men av någon anledning gjorde jag det så mycket oftare förr. Kan vara för att jag inte har så många att bjuda längre. Förr visste jag att om jag tog med till jobbet fanns det alltid någon att bjuda. Men nu jobbar jag själv och jag kan omöjligt äta allt jag skulle vilja baka.
Men jag känner att jag behöver baka, för det gör mig gladare och lättare. Jag får tänka på annat och jag får skapa och mixtra lite, jag får hitta på och exprementera...Jag får helt enkelt rensa tankarna på allt annat jag går och bär på...
 
Det här blev en riktig äppelkaka och jag kan säga att snåla inte på sirapen på toppen, inte på kanelen och sockret heller=) Ju mer ju knäckigare!
 
KNÄCKIG ÄPPELKAKA
 
1 ägg
1 1/2 dl socker
50g smör
1 dl vatten
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
2-3 äpplen
 
kanel
socker
ljussirap
mandelflan
 
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör vatten, bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Rör allt till en smidig smet. Häll smeten i en smord och brödad form, gärna med löstagbar kant. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Häll upp socker och kanel efter smak i en skål och lägg äppelklyftorna i och vänd om. Lägg äpplena i ett vackert mönster ovan på smeten och ringla över sirap och strö på mandelflanen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter i 175 grader.
 
 
 

Kokosdrömmar...

 Det här blev verkligen vackra bjudkakor. Och ett extra plus är att de blev mycket, mycket goda. Sen var de så lätt att göra, det gick hur snabbt som helst. Jag kan nog tycka att man behöver göra två satser på en gång, en är alldeles för lite;)
 
KOKOSDRÖMMAR
 
 
125g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl kokos
1 tsk hjortronsalt
2 1/2 dl mjöl
 
Rör smör och socker vitt och poröst. Blanda  vaniljsocker, kokos, hjortronsalt och mjöl i en egen skål. Blanda sedan i mjölbandningen i smöret och blanda till en kladdfri deg.
Forma till ca 30 små kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader i ca 12 minuter.
Låt dem svalna på ett galler.
Smält chokladen och häll i en liten skål, doppa halva kakan i choklad sedan i kokos och lägg på ett bakplåtspapper för att stelna.
 

Kladdkaka till många...

Vi hade 40 års fest här för ett tag sedan. Och jag kände att någon typ av tårta måste man ju ha...Men vad gör man smidigast till ca 45 personer? Långpanna så klart...
 
Jag gillar kladdkaka och kokos och choklad, så det fick det bli. Jag har använd den här kokossmeten till andra kakor och den är bara så god och passar då till allt.
 
Kakan blev väldigt uppskattad och den räcke till och med till "dagen efter fika", trots att alla gick och små åt av den mest hela kvällen!
 
KLADDKAKA I LÅNGPANNA
med kokos och chokladtäcke
 (uj vilken suddig bild, var den enda jag tagit...Hade så mycket annat att tänka på)
 
Kladdkaka, botten:
8 ägg
9 dl socker
6 tsk vaniljsocker
6 dl mjöl
1 tsk salt
2,5-3 dl kakao
400 gram smält smör
 
Smörkräm:
 220g smält smör 
 4 dl florsocker 
1ägg
Drygt 1 påse kokos

Garnering:
 300 g mjölkchoklad
 2 msk olja


Rör ihop ägg och socker, vispa inte för hårt. Ta sedan i  resten av de torra ingredienserna varvat med smöret. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( djupa plåten till ugnen) och bred smeten i ett jämt lager. 
Grädda sedan på 175 grader i 20-30 minuter eller till att du tycker den är lagom. Låt svala helt. Fungerar jätte bra att göra själva kladdkake botten kvällen innan och sedan samma dag lägga på smörkrämen och chokladtäcket. 
Blanda i hop alla ingredienser till kokossmeten, lättast att göra i kastrullen du smällt smöret i. Låt svalna lite och bred sedan över kakan. Ställ i kylen för att stelna lite.
 
Smällt sedan chokladen och rör ut med oljan, låt svalna något. Bred till sist chokladen över kokossmeten och ställ allt svalt. Gärna ett par timmar.
 
Garnera med ringlad mörkchoklad och färska bär.
 
Problemet var ju vad jag skulle lägga de två stora långpanne kakorna på vid servering....En gammal hallspegel blev tillslut svaret. Hur enkelt och smidigt som helst och faktiskt riktigt fint!
 
Hade jag haft mer tid så hade jag målat kanten vit...men just den dagen var tiden knapp...40års fest och vännerna var mer än glada i att ställa till det för oss...Ni ska få se. Kan säga att den gamla halspegeln kom till vår ägo just denna dag!!

RSS 2.0