Vilket väder...

Det såg så grått och trist ut på morgonen, men så helt plötsligt blev det klarblå himmel... Så det blev en underbar dag i solen:)


Fint i vinden...

Den här buketten har inte jag gjort utan Maria som har varit elev hos oss. Den är så fin och helt fantastisk, man kan inte tro att det bara är hennes andra droppformade brudbukett. Riktigt Duktig tjej....Men så är hon ju en Akleja tjej också..Och alla Akleja tjejer är fantastiska=)

Vackert med de tunna banden som vajar i vinden....



Akito ros, Eustoma vit dubbel, vit Luktärt, Bovardia, kvistros och hjärtan på tråd.

Många brudar i helgen..

En liten rosa drömm kanske=)

Visst är det fint att blanda olika blommor i olika rosa toner och så bryta av med lite cream...Jag gillar det i varje fall. Och så tycker jag att det blev så härligt med de randiga hostabladen i samma ton...Den blev härlig helt enkelt!



Aqua ros, Heaven ros, Vendela ros, rosa och cream Luktärt, Mimi eden kvistros, Eustoma dubbel lime, rosa och ceris Pion och Hosta blad.

Fina fönster...

Tänk förr hade man en massa gamla fönster...Shit när jag börjat tänka efter så är det verkligen förr, det är ju för guds skull typ 15 år tillbaka jag tänker på....(hur kan det gå i hop sig, jag som bara är 27..hehe)

Jaja i varje fall, det är ju super fint, jag har gjort mig av med alla jag hade, och nu är det så inne att de kostar skjortan. Sen är det ju det där att hitta de lite extra fina, de lite annorlunda och speciella.
Det här helt underbara har vi fått av en sött kund i Söderköping. Visst är det fint?



Ska man ha det som det är eller ska man sätt spegelglas i det...jag vet inte, vad tycker ni?

Helt sanslös...



Den här Phalaenopsis orkideen är verkligen helt otrolig. Förra året blommade den med 44 stora klockor, hela sommaren. Nu har den börjat om igen, flera nya stänglar med massa knoppar. Visst den växer hej vilt, inga raka stjälkar här inte...men det blir ju lite av charmen...

Nä den är inte min...Sån tur har jag inte med mina orkideer. Men mamma hon vet hur man gör=)


Mys...

I dag hämta jag killarna tidigt, riktigt tidigt...Det var ju äntligen sol och då måste man ju bada. Gissa om de blev glada, det händer ju inte allt för ofta att jag hämtar. Vi han bada innan molnen kom och lite fika på det...


Rött...


Vi känner för rött i år. Jag har gjort min uteplats i rött, röda dynor, kuddar, filtar och framför allt blommor. Mamma har även hon dekorerat stugan i rött. Det är fint..Varmt och skönt, lite hemmavant...Jag gillar det!

Till mycket...

Fina små skyltar...Kan användas till mycket... Kostar bara 25 kronor!


Äng...

Ni har nog fattat att jag gillar den här vilda  ängslika stillen=)



Stor favorit...

Den här snittblomman gillar jag verkligen, mer sommar kan det inte bli. Som små, små Marguriter. Men den heter Mattrakaria Camille...Super fin!


Färgklick...

I dag kom det hem lite nya krukor från Caesar...Vi behövde fylla på lite tyckte vi...Innan vi städade lagret. Så nu kan man lätt säga att det är fullt i butiken. Men det är bra då finns det något för alla=)


Lite färgstark är ju lite kul...Och orangt är ju så rätt nu!


Det behövs...

Städa på regniga dagar passar ju perfekt...Jag har tagit mig ann källaren, uj vad det behövds. Tänk nu ser man golvet=)
Paula sa nyss...Men hallå det ekar ju nästan!


Trotsa regnet...

Midsommardagen bjöd på både det ena och andra. Men är man i skärgården så måste man ut och åka båt, så vi trotsade regnet och gav oss ut på en tur. Och tänk då kom solen så det blev till och med lite bad..Av mina killar blev det bara plurr=), skyller på att de inte är så vana vid klippor och sjögräs..hehe. Kul var det i varje fall och vi fick oss ett par goda skratt...


Skärgårdsdröm...

Vi hade en riktig skärgårds midsommar, med traktor och vagn, lövad brygga, långbord, eklövskransar, dans och en massa bus. Solen sken och det var riktigt varm och skönt.  Det var riktigt mysigt, killarna var så nöjda över helgen och vill inget annat än att åka tillbaka=)



Stort tack till alla som var med och speciellt til Annelie och Matsa som vi får tränga in oss hos!

Midsommar...

Blommor i håret och solen var med oss..


Klär i hatt...


Ja varför ska man ha midsommarkrans...Man kan ju lika bra ha midsommarhatt=)


Det är dock inte min, för jag klär då inte i hatt...

Några smygisar...

Hemligt hemligt...Som vanligt alltså=)
Men jag kan säga så mycket som att jag är nöjd med min Kinaresa till fabrikerna...Mycket snyggt blev det, riktigt mycket snyggt.
Men nu får ni vänta till i höst för då kommer katalogen, där ni får se allt!


Full fart...

I år är vi fyra som bygger showroomet på Caesar collection. Det är två nya heter Tina och Emelie och så är det jag och Helene som är gamla i gamet....´

 

 


Bygger...

Just nu är jag i Sandared på Caesar Collections kontor och bygger showroom...


Bara i dag...

Vi kör lite rea på allt utanför butiken..MEN bara IDAG och bara på det UTANFÖR butiken...

Det vill ni väl inte missa



Vår student...

Jag han även fira en student i går....Min bror tog studenten, jag vet vi är inte lika men han är min bror ändå. En kille med egna tankar, värderingar, lugn, prinsiper och egen humor...En bra kille!

Gtattis bästa Georg, Vi är många som gillar dig..skarpt=)




Bara bara Kallor..

Här har vi helgens brud, Bara vita Kallor. Väldigt enkelt men fott och stilfullt. Kallan i sig är en så ståtlig blomma så den gör sig ju så bra ensam, då får varje blomma i sig komma fram.

Jag gillar den!



Våran fröken...


En frökenkorg till avslutningen med lite smått och gått...Och framför allt vårt ny fina porslin. Jag skulle i varje fall bli glad för denna...Så sant!


Det blev hon också...ringde nyss och ville ha fler koppar..kul, kul=))



Hur kul är det att bara ge en biocheck...inte så värst..Det bli i varje fall lite roligare i en fin burk bland en massa kola=)

Hur??

Vi har köpt en låda smultron, de kom i en plastback. Jag tror de blivit odlade direkt i den..Men frågan är när odlades de???
Onsdagen den 30nov 1977..haha
Så gamla såg de inte ut...man undrar ju verkligen, en 35 år gammal tidning i botten!


Vildäng...


Jag tycker så mycket om att göra riktigt vegetativt..Så där så det ser ut som en bit av naturen. det blir så fin och naturligt. Svensk sommar med prästkragar och blåklint..Fint, fint, fint!!



En 60 cm lång rabatt....fast på en marmorbänk=)

20 års jubileum...

Mitt i denna student och skolavslutnings stress har vi också haft massor av bords dekorationer till ett Söderköpings företag som har 20 års jubileum. Det är verkligen kul att få sådana uppdrag. Det skulle komma mycket utsänska gäster och de vill att det skulle se somrigt ut, gärna Svenskt...Vad passar väl bättre än Prästkragar. Det blev verkligen superfint, enkelt men rent och stilfullt.



Skolavslutning...

Det är en sådan fin känsla att gå på skolavslutning, det är verkligen då sommaren börjar. Jag stressade dit och jag stressade där i från..Men jag var där och det är det viktigaste...och enligt Adams önskemål stod vi längst fram så vi kunde se när han höll flaggan=)


Mina fina...

Mina älskade fina killar....




Coolaste också=))
Idag var de så uppklädda och snygga i bara kläder från Evaboden här i söderköping. Ett tips till er som har barn..Klockan 10.00 i morgon har de marknad utan för hos sig, så billigt att det nästan känns fånigt när man ska betala..MISSA inte det!!

Små fröknar...

Ja det är en hel drös med fröknar som måste få en liten blomma...Här finns det massor att välja på=)

 

Student för fulla muggar....

Ja just nu går våra dagar ut på att cellofana och binda blågula band=)



Det är härligt med fart och rörelse....

Sommarrosa...

Klart vårt porslin har kommit i en till färg..Den är helt ljuvlig..typ lite "lingon och mjölk" eller starkt gammelrosa. Den har kommit i en super fin kanna och vispskål och en jättefin kopp/skål...

Jag säger bara frökenpresent=)


Till stugan...

Eller till vart som helst...Klart man kan sätta dessa fina skyltar vart som. Och är det nu inte sommar ute så kan de ju kanske lite sommarfealing om inte annat...

 

Alla våra plåtskyltar kostar 89 kr...billig tycker jag=)

Nytt i isblått...

Fint nytt porslin i isblått, en liten blåbersmuffins kanske eller varför inte blåbär och mjölk....De är så fina och så härliga i färgen=)

 

Servetten bakom är inte dum den heller...

Opps...



Vi har fått hem en liten pall från Iblarsen...Massa fin. En ny liten skylt kanske...Eller vågar man ta hem den;)


Efterätt...

För länge sedan fick jag lakrismaränger hos min vän Ulle. De var så goda att jag fick för mig att göra något liknande. Och till lakris så är det ju mycket gott med hallon och citron...Så det fick det bli!

En söt maräng med smak av saltlakris tillsammans med syrlig "glass" och mjuk grädde...Vad tror ni om det=)

MINI LAKRIS PAVLOVA MED
HALLON OCH CITRON PARFAIT



lakrispavlova


4 st äggvitor
2 dl socker
3/4 tsk vitvinsvinäger
1 1/2 tsk majs stärkelse, majsena
ohoj lakris sås

Vispa äggvitorna till en fluffigt, hårt, vitt skum. tillsätt sedan sockret lite i taget, vispa tills det blir ett hårt blankt skum. tilsätt sedan vitvinsvinäger och majsena under fortsatt vispning. Det ska bildas toppar som inte sjunker undan av vispen när det är klart. Det tar ett bra tag att vispa så det görs med fördel i maskin.När du är nöjd med skummet häller du försiktigt i lite lakrissås och vänder runt skummet ett par gånger. Ha inte i för mycket då försvinner hård heten på skummet. Och det behövs inte mycket för att ge smak och lite färg och ränder. Klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det blir cirka 8st stora maränger. Med baksidan av en matsked formar du sedan en grop i mitten av varje maräng.  Grädda i 110grader i 1 1/2timmar. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna stå kvar och svalna.



Hallon och citron parfait

3 äggulor
3 msk+ 1 dl florsocker
3 dl grädde
250g fryska hallon
rivet skal från en halv citron

Vispa äggulor och 3 msk florsocker pösigt. Vispa grädden i en annan bunke.
Mixa de frysta bären tillsammans med 1 dl florsocker och citronskalen. Blanda sedan ner hallonen i äggsmeten och vänd sedan ner grädden försiktigt. Häll i valfri form och ställ i kylen i minst 4 timmar. Ta fram ca 15 min före servering.

Fyll marängen med hallon och citron parfait och lägg en klick med grädde på toppen, dekorera med färska hallon och lakris sås.



Verkligen inte dummt=)


Varmrätt...

Jag tar ju alla chanser jag kan att få bjuda på svamp, så även denna gång. Den här rätten fick jag hos min syster för ett tag sedan..jag blev såld!!! Den är så god det är svårt att sluta äta...Ni MÅSTE prova, ni kommer inte bli besvikna...
Lika god med kyckling som med kött...

SMAKRIK SKOGSPANNA


600 g fläskfile
2 gula lökar
200 g kantareller
smör
svart peppar
vit peppar
salt
socker
1/2 msk soja
1 1/2 msk konc. köttfond
4 dl  grädde
2 msk lingonsylt
färsk timjan
lingon

Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Skala och grovhacka löken. Skär svampen i bitar. Bryn köttet i smör i en stekpannasalta och peppra. Ta upp köttet. Smörstek svampen i stekpannan och koka ur eventuell´vätskasalta peppra och sockerstek dem lite på slutet. Tillsätt löken och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet. Häll i fond, soja och grädde smaka av (ibland behövs det mer fond en vad som står)och låt det koka ihop ca 5 min utan lock. Rör i lingonsylten. Strö över timjan och färska (eller frysta) lingon.
Jag gör alltid lite extra sås, det får ju aldrig vara snålt med sås, för det är ju så gott. Så vill man gör man en halv satts till av alla sås ingredienser.

Servera med pressand potatis och lingonsylt.
Jag gjorde även en enkel sallad på massa olika mini tomater, färsk lök och romansallad och lite pressand citron...Det blir en så vacker sallad med alla dessa tomater i olikaa färger och god så klart=)

Förrätt...

Det är ju så himla gott med sparris, så jag ville ha det som förrätt...så jag leta och leta och fastnade för flera olika recept..så jag tog lite från varje och gjorde min egna variant. GOTT!!

CITRON OCH PERMESAN SPARRIS



4 pers

24-32 gröna sparrisar
3 msk olivolja
1 msk gourmetsalt

Citronette:


2 dl finriven parmesan
saft av en stor färsk citron
svartpeppar
4 msk olivolja
1 dl pinjenötter

Dressing:

1 dl crème fraiche
rivet skal av en citron
salt och vitpeppar

Olja och salta sparrisarna och grilla i ugn 200 grader 8-10min. De ska behålla sin krispighet. Rör samman olja och citronsaft och tillsätt parmesan. Smaka av med svartpeppar. Blanda créme fraiche, citronskal, salt och peppar. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna.

Servera direkt från ugnen, rykande varma sparris dränkta i citronette med en klick kall citrondressing och de rostadepinjenötterna. Det behövs inte men det är ju alltid gott med lite extra tillbehör...Lite soltorkad skinka och ett gott vitlöksbröd.

 

Det blev riktigt gott!

Välkomna..

En liten välkomms drink...Söt god och syrlig...lika god med alkohol som utan!

MELON GIN



Till 1 drink
1 1/2 cl presad lime
1 1/2 dl vatten melon i små kuber
1 1/2 tsk strösocker
4 cl gin
lime
krossad is

Mixa limesaft, melon och socker med stavmixer. Häll upp i glas och tillsätt gin. Pressa i en bit lime och servera den med rikligt med krossad is..


Kvart i sju...

Japp nu har vi avslutat hela rundan, nu har vi varit hemma hos alla och vi avslutade här hemma hos mig. En super trevlig kväll med massa mat och mer dricka än vanligt...Är det avslutning så är det=)
Jag tycker jag har så fint på min lilla altan, men där kunde vi då inte sitta eftersom regnet visade sig titt som tätt. Men vi fick en titt på krokodilen i "busken"..haha

Jag är nöjd med min kväll, trots att jag alltid ska krångla till det så dant och bara laga sånt jag aldrig gjort tidigare...Typiskt mig!



Vi får se till att köra en ny runda...Men först har jag åter igen "bjudit in oss" på ett knytis någonstanns långt ut på landet=))))

Just det...

Smultronstället kan man kalla många ställen.. Söderköping, sitt land, glassrestaurangen, skärgården, husvagnen och AKLEJA=)

 

Verktyg...

Ett litet sätt med trädgårdsverktyg. behövs ju inte användas de är ju så fina som bara dekoration=)


Carbonara...

Jag älskar pasta och allt vad det innebär...Var jag än är så väljer jag en pasta rätt, och gärna om det finns Carbonare. Sen kan man ju alltid variera den lite när man gör den hemma=)

CARBONARA MED PAPRIKAKYCKLING OCH TOMATER


2 pkt bacon
4 kycklingfiler
3 schalottenlökar
3,5 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl parmesan + 1 extra dl till servering
rejält med svartpeppar
flingsalt
paprikapulver
persilja
körsbärstomater
spaghetti för fyra personer

Strimla baconet i småbitar och knaper stek det. Låt det rinna av på hushållspapper. Hacka schalottenlökarna och fräs dem. Skiva kycklingen och stek den med salt,  peppar och paprikapulver. . Blanda grädden med äggulorna i en bunke ihop med 1 dl parmesanost och massor av svartpeppar och hakad persilja efter smak och ha i den i grädden tillsamman med bacon och löken. Blanda detta med spaghettin precis innan servering. Garnera varje tallrik med kycklingen, körsbärtomaterna,riven parmesanost och nymalen svartpeppar.

Den var lika god i dag i min matlåda=)

Nationalsdags brud...

Klar man vill gifta sig den 6/6...



Tjuven...

Ja det är sant..Den har varit här igen. Men denna gång blev den påkommen, tyvärr inte fångad men den fick fly utan sitt byte!
Hur vi vet?
Jo för när vi kommer ut hittar vi dessa två planteringar ner ställda i en påse, vi skulle aldrig ställa dem så här, vi skulle sätta silke runt och vackra snören på påsen.



Och det största avslöjandet...Påsen. Vi har sedan dessa stölder börjat, slutat att ha påsar utan för, kunderna måste komma in och be om en...Och det måste tjuven ha märkt för nu har den tagit med sig en egen påse!
Visst är det en akleja påse, men för guds skull... den är 4 år gammal, och vi har då inga sådana kvar.. den är sedan vi hade butiken i Norrköping. Jag fattar inte hur endel tänker.



Önskar så att jag fick komma på den J.....


Rosenbröd..

I helgen hade vi klassfest för Adams klass, grillat och picknick i det gröna med lekar och massa bus=)

Tänk då fick jag ansvaret för brödet...Och jag kända att det är ju bra onödigt att gå och köpa, när man kan baka. Så sagt och gjort, det blev lite rosenbröd...Mycket uppskattade av barnen!

ROSENBRÖD




För att baka 30 st rosenbröd behövs
50 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 tsk salt
1 msk socker
13-14 dl vetemjöl. Jag tog hälften specialmjöl och hälften vanligt.
Ägg
Vallmofrö

Baka så här
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37 grader. (fingervarmt)
Smula jästen i en stor bunke.
Vispa ut jästen med degspadet.
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.
Jäs degen övertäckt ca 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i tre delar och forma till längder.
Skär varje längd i 10 bitar och forma till runda bollar.
Lägg dom på plåt med bakplåtspapper. Jag la mina väldigt
tätt så att det blir som ett enda stor brytbröd.
Klipp ett kryss i toppen på varje bulle.
Jäs under bakduk ca 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
När bullarna jäst klart så pensla med uppvispat och strö
över vallmofrö.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter.

Så enkla att göra och perfekta till bjudningar och picknickar...


Sommarensblommor...


En vacker somrig dekoration till en fin liten dam. I rosa toner av rosor, pioner, astilbe, lilja och luktärt, tillsamans med vacker clematis och underbart doftande lillekonvaljer och grönskiga blåbärskvistar.

 

Begonia...

Ni vet jag gillar ju Begonia..ja vet "tantblomma" men jag gillar dem, jag tycker de är vackra. Se bara på den här, en hängbegonia. Den är ju helt fantastisk...Ni måste ju hålla med om det..


Smakrik ampel...

Jag var och hämtade lite amplar i dag, bland annat sådana här helt fantastiska jordgubbsamplar...
Det är ju redan en hel lite gubbar på den=)..Och den kommer att ge massor under hela sommaren. Det bästa av allt...Kostar bara 198 kr..


Till salu...

Det är sant, endel  av er kanske har sett det i dagens tidning (Nt)...Jag har bestämt mig för att sälja min underbara butik Akleja. Det är jättejobbig men jag har till slut bestämt mig, jag måste för min familj, för mina barn och framför allt för min fina son Adam. Jag har tidigare skrivit om att han har fått diagnosen AdHd, jag vill finnas där för honom och hjälpa honom så mycket jag kan. Men absolut även för Olle, barnen är bara små en gång. Jag har bevisat att jag kan det här, jag är en duktig florist, jag är duktig på att driva ett företag, jag är kreativ, jag förverkligade en dröm. Men nu ska jag vara en bra mamma också.
Jag har varit egen företagare  i över 14år, jag har kämpat, gråtit men även skrattat och haft fantastiskt kul. Det är underbart att vara sin egen. Jag har lyckats med mer än jag kunnat tro...Ni skulle bara veta hur tyst , försynt och blyg jag varit. Nu står jag för min åsikt och gör min röst hörd.
Vad jag ska göra i stället...Ja ni det återstår att se. Men jag kommer alltid att vara florist och jag har så mycket kontakter i floristvärlden så jag ska nog klara mig.

Jag har en förhoppning om att butiken kommer fortsätta i samma anda som den är i dag, för det är ett fantastiskt koncept som är uppskattat och går hem här i Söderköping. Det är det här jag byggt upp och är mycket stolt över. Det är ju mitt livsverk....

Det kommer ju inte att hända något över en natt, så jag kommer ju att finnas i butiken ett bra tag till och jag kommer att fortsätta blogga hela tiden, så ni ser vad som händer...Vem vet, kanske det är någon av Er som läser det här just nu som blir intereserad och till slut står som Aklejas nya ägare=)

Det är ett stort beslut, men jag vet att jag fattat det rätta. Men visst har jag ältat det fram och tillbaka säkert tusentals gånger. På något sätt kan jag ändå inte riktigt förstå att det är sant, att jag ska göra det, att jag bestämt mig. Jag känner mig nevös och orolig, ledsen men ändå på samma gång glad och lättad. DET blir bra, det vet jag.

Usch nu blir jag ledsen och tårarna kommer...Bäst jag slutar..Ville bara att ni skulle veta.

Kram


Tröstar oss...

Ja kan man göra annat i detta väder. Bra början på sommaren... Men med lite kladdig brownie blir allt lite lättare:)

Ett tips om man inte orkar eller hinner baka, åk till Shell ock köp deras brownielängd.... Den är fantastisk god, jag lovar!


RSS 2.0