Hem...

Visst är det fint... Helt nytt för i dag=)



Vill man kan man köpa båda hjärtanen för sig eller så köper man dem tillsammans för bara 89 kr...
Kommer från A Lot decoretion...

Salig av pynt...

Nu äntligen har vi fått hem en massa nytt pynt. Så nu kan här börja planteras...Även om vi alltid har mycket pynt hemma, så är den alltid lika kul när det kommer nytt...Skapa med nyheter=)



Massor av pynt från A Lot decorations...

Hallå..Det är ju vår=)


Men hur underbart är det inte i dag, jag skulle vilja sitta på trappan och dricka kaffe och äta glass hela dagen=)...Jag har sagt det förut och jag säger det igen...Man blir så lucklig av sol och värme!!

Tänk bara att man får börja sätt ut blommor på trappan, underbara Primula och Bellis!

Söt present...


Varför inte ett litet rött hjärta fyllt med choklad som namnsdagspresent...

Finns hos oss på Akleja så klart=)

Maria dagen...


I dag är det många som har namnsdag, många fina tjejer med Maria som namn här i Sverige!

Alla tjejer i min familj bär namnet, och det har alltid varit viktigt att fira. Så även i dag, tror det blir en liten bakelse hos lilla mormor den. Klart man ska hålla på traditioner.

Så ett stort GRATTIS till er alla som har namnsdag i dag...Till alla mina nära och kära, mina vänner och själv klart till alla er läsare med detta fina namn...Maria=) 

Mintgrönt...

Lite nytt har det ramlat in här i butiken medans jag varit borta. Visst ser det härligt ljuvligt ut=)

I dag kom det två pall från Caesar Collection också...Så spännande, tjejerna kastade kastade över dem, för nu är vi sugna på att göra om i butiken...


Snart så....

Under mars månad har jag blivit lovad att vårt nya smyckets märket Lo.Ika ska komma....Kan lova att vi väntar här i butiken:)
Lo.Ikas hemsida är nu i gång, så där kan ni se lite mer av smyckena. Och ni kan också hitta deras återförsäljare, för er som inte bor här i Söderköping så klart!

Finns det ingen återförsäljare i er närhet, så kan vi själv klart skicka smycken till er när de kommer=))



Hoppas, hoppas de kommer snart=)


Nä det är inte...

Men ja det är så fruktansvärt, nästan lite otäckt likt våran Wilma. Men det är det ju så klart inte, det här är Märta...vi är bara hundvakt. Våran Wilma var en Boxer och Märta är en Cane corso. Hon är inte ens ett år men hon är redan betydligt större än vad wilma var. Så storleken, tyngden och en inte lika trubbig nos är väl det som skiljer, annars är likheten slående, färgen och teckningen...ja ni kan bara gissa hur många gånger jag kallar henne Willma på en dag ;)

Flera har redan frågat när vi är ute och går..men är det Wilma??? Har ni kvar henne??


Visst är det underbart att ha hund när det är så här härligt väder...Då är det  så man kan sakna det lite...men det är klart att det finns ju andra väder också ...






På riktigt...

Jag vet att jag är lite tjatig i bland, men jag tycker att det har varit en sådan rolig resa, jag älska att se allt, älskar att få spruta ideer...och det finns inget bättre ställa att göra det på än här...du kan sitta hem och skapa ideer men det är här i fabrikerna man kan forma dem så som man vill att det ska vara. På den här resan runt om i Kina får man se hur det är på riktigt.
Mässresan är på ett annat sätt, men den är så viktig den med, det är där man kan hitta små ideer att bygga vidare på, se åt vilket håll trederna går, vilka färger och om det ska vara mönster eller vilka modeller alla sattsar på..Sen är det ju inte säkert att det är rätt, men det får hjärnan att börja snurra!



Ett par timmar..

Vilken underbar avslutning...Efter alla dessa timmar på resandefot avslutade vi på detta hotell. Jag han sova i denna säng i detta fantastiska rum  i knappt 3 timmar...det var underbart. Jag är inte den som är van vid fina hotellrum, jag har alltid resonerat så att man är ju inte så mycket på hotellet...Men jag kanske måste ändra mig efter den här natten..Åter igen, det var UNDRBART=))))


Några är det...

Det finns en del atiklar att välja på, gäller att kolla noga=)


Beigt...

När vi landade i Jinan, var det ett helt annat klimat. Visst nu är vi längre upp i landet och här blev det helt plötsligt minus grader och allt det gröna var borta. Folket klädd sig betydligt mer, riktigt påbylsat med stora mössor, halsdukar och jätte jackor, och munskydd. Men även om det var kallare så var det något mer, något som inte stämde...Vi diskutrade fram och tillbaka och försökte komma på olika anledningar...Tyvärr har man ju ingen att fråga, då de vi åker med oftast inte kan någon engelska, ibland önskar man att man hade en liten guide med sig=).. I varje fall kom vi fram till att vi var i "glasdestrikten". Glas kan man också bränna på olika sätt, för olika klarhet i glaset. Gas ger det absolut klaraste och sedan kommer el och sist kol...Här fanns det kol över allt, mängder med lastbilar körde på vägarna med överfulla billar med just kol. Vi körde förbi flera fabriker  som stod och bolmade ut rök...Det var ju smutts..Allt var ju riktigt skitigt...när vi kom på det såg vi också att det inte hängde någon tvätt ute någonstanns...Det är ju klart det går ju inte om det dalar ner koldam hela tiden. Allt såg så färglöst och beigt ut...nästan lite spöklikt. Sen var det klart att visa byar vi åkte igenom var värre än andra.

Och det här är ju våra spekulationer, men det känns som om det stämmer...


Korg...

De här korten tog Marko förra gången han var hos den här korgfabriken, nu när vi var där så var det mörkt så det gick inte att se något, men jag tyckte det var så himla vackert så jag var tvungen att visa.

Om vi har fattat rätt så är det gratis här i kina att plocka natur material, du behöver inte äga marken och du behöver inte betala till staten. Det du i stället betalar är de arbetare som är ute och plockar de kvistar som ska användas. Arbetarna får då betalt i kg pris på det de plockat på en dag. Och det är i de här bergssluttningarna de går och plockar. Vilket material det är på korgarna beror på vilket område fabriken ligger i, och vad som växer just där...


Bättre...

Så ja i dag gick det bättre att ta sig till Sverige;)... Sitter på tåget mot Norrköping.
Klart jag saknar mina killar , men tiden har gått så fort, så jag har knappt hunnit tänka..känns som jag åkte i går. Att 9 dagar kan gå så fort!


Det går i ett...

De två sista dagarna var helt sanslösa, men det är så man måste jobba för att få något gjort. Och ska man besöka fabriker så är det ju sådana avstånd emellan, vi har ju hittils klarat oss med att åka bil, dock i många timmar i sträck. vissa dagar har vi suttit ca6 timmar i bil.



Men nu fick vi ta flyget för att komma till Nanning, efter en flygning på 2,5 timme landade vi vid 19.00..Där blev vi hämtade och började en bil färd på tre timmar. Först jättebra motorväg, men sista 40 minuterna på den värsta väg vi varit med om. Jag kunde tyvärr inte ta kort då det var kolsvart. Det var groppar, vatten, stenhögar och det var genom en by, och ända vägen till fabriken. Det var en lerväg som inte var av denna värd. Väl framme var vi där i 1,5 timme och sedan 3 timmar tillbaka, samma väg föra att komma till ett hotell rätt nära flyget. Vi var på hotellet typ 02.30...sen var vi tvugna att lämna hotellet 06.00 för att hinna med nästa flyg... 1.40 minuters flygning, sen en mellanlandning och sedan 2 timmar flyg igen.



Väl framme i Jinan blev vi hämtade och hade 2.5 timmet bilfärd med en chafför som tuta hela tiden, jag skojar inte om han gjorde en tutning i minuten...Jag höll på att bli galen... På den fabriken tog det ca 1,5 timme , för att vara extra effektiva åt vi lunch ( KFC så klart) samtidigt som vi plocka prover och sen 1,5 timme i bil med samma galna chafför. Nästa anhalt var tågstationen och en tågresa på 2 timmar. framme i Qingdao  blev vi åter igen hämtade och fick äta middag i bilen under resan (KFC vad annars..hehe), 2 timmar i bil, 1 timme i fabriken och sedan 30 minuter med bil för att äntligen vara på hotellet. Klockan var då 22.30, och det var sista kvällen på resan (trodde jag) och vi var tvugna att gå igenom alla ideer, inköp,ändringar, intyck och tankar. Vi var även tvugna att gå igenom och förbereda mässresan i April. Vad vi ska kolla på de, lägga mest tid på...Det blv rätt sent och sen gick taxin till flygen 06.30.....

Det går verkligen i ett, men eftersom jag tycker att det är så kul så tänkar man inte på det..visst är man trött vissa stunder, men en pownap då och då på någon av bilresorna gör susen ( men man kan ju inte sova för mycket då kan man ju missa något spännande)...

En sak jag kan lova är i varje fall att det inte kommer bli hamburgare på ett bra tag.


Chau Zhou...

Ni vet Jason, våran egna kines..han bor i Chau Zhou och har även Caesars kinakontor i den här staden. Det är en rätt stor stad och den är så "vild"...vet inte hur jag ska förklara, det händer något hela tiden. Man måste verkligen vara på sin vakt...Bilarna svänger hur som, gör omkörningar var som ,gör usvängar, backar och kör i motsatt riktning mot trafiken, cyklar, mopeder och människor kommer presis som de vill och stannar var de vill. Att vi inte ser mer krockar och olyckor än vi gör är helt otroligt. Jag sitter som på nålar i bilen och rycker och flämtar mest hela tiden, medans chafförerna inte äns reagerar.
Sen finns de ju de märkligaste fordon och man packar hur mycket som helst på så litet som en cykel..Jag har sätt de mst häpnadsväckande konstalationer..Tyvärr hinner jag ju inte alltid med me kameran, trots att jag har den i handen från att jag vaknar tills jag går och lägger mig....


Hur mycket tänker man på barnens säkerhet kan man undra...

Inte ovanligt att se last bilar som har så mycket last att det är 1,5 m ovanför lastbilstaket, och då också bara tejpat för att ligga kvar...

Lummigt...

Som en liten skog på balkongen...Jättefint!

Det verkar som det är många som lägger tid och pengar på att gör vackra trädgårdar på just balkoner och tak. Jag kan inte riktigt förstå hur allt trivs att växa så, det måste ju vara för lite jord till så stora träd. Och om de nu rotar sig borde de ju förstöra huset, och när träden blir jättestora borde de ju välta av lite hårdare vind...Ja jag vet inte, men vackert är det!


olika sätt...

Vi har nu besökt flera olika krukfabriker och alla har lite olika sätt de gör krukorna på. En del krukor behöver bara torka i vanliga luften och en del bränns i ugn, och då finns det även olika temperatur, på olika material. I de fabriker som hade ugn trivdes jag, där var det varmt och skönt;).
Sen fanns det ju de fabriker som hade lite mer maskiner som hjälpmedel, fast oavsätt om det fanns en maskin som hjälpte till att skapa formen så är det massor av jobb före och efter som måste göras manuelt. Oftast är det mellan 50-150 arbetare i fabrikerna som är utspridda på olika stationer, och de är så händiga och flinka och säkra på handen. Det går undan det de gör och det blir perfekt!


Allt som ska in i ugnen måste staplas ordentligt och in i minsta detalj så att det får plats så mycket som möjligt, ugnen måste bli riktigt full, för det är dyrt att få upp ugnarna i den höga värme det ska vara och då vill man ju tjäna så mycket som möjligt på varje bänning.

Sen ska det slipas och tvättas och målas om det behövs.


det står ett par krukor här i väntan på att få rätt mönster eller färg.

Det är verkligen intressant...

Jason...

Två dagar hade vi hos Jason, han är så rolig...Fast han vet inte själv om det=)


Tvätten...

Ni vet tvätten jag prata om som de hänger över allt...Så här ser det ut inne i städerna!


Silk street...

Här kan man hitta allt mellan himmel och jord, Alla märken som överhuvudtaget finns och massor av kinesiska märken..Både bra och dåliga. Men visst gäller det att pruta..Jag var stenhårt, så jag känner mig riktigt nöjd. Om de börjar på 1200 och jag får ner det till 300, då tycker jag att jag lyckats..Känns rätt!




Nä jag säger bara det, ni måste åka till Silk street market om ni har vägarna förbi;)...det är så roligt att man blir helt lyrisk, sen blir man lite förbannad för att man inte kan köpa allt...Man kan ju tyvärr inte ha hur mycket som helst med hem!

Beijing...

Johå då det har gått så bra här i den stora världen. Klart jag känner mig lite bortkommen då och då, men det har gått bra. Jag har kommit på mig själv att prata för mig själv, det är ju jättetråkigt att inte ha någon att prata med...Jag har väl inte hunnit göra så mycket. Jag har ju inte hunnit se något speciellt men jag har fart fram och till baka med taxi och jag har hunnit shoppa lite...Fantastisk shopping!!

Å gud jag har ätit pizza, vet ni vad jag längtat efter pizza, flåttig och underbar...Lite kul för jag är inte så över förtjust i pizza annars...Men i dag var det helt fantastiskt gott!



Annars måste jag säga att Beijing eller Peking faktiskt känns lite som Hongkong. Nu är det ju tidig vår här, så rätt kallt, idag var det ca -3, så allt är ju rätt grått, men det finns mycket träd i staden så jag tror att här är superfin när det börjar grönska och värmen kommer.



Hit vill jag absolut åka tillbaka, så jag måste säga att jag är rätt glad över den här lilla missberäkningen med flygtiderna=)

Men nu är jag tillbaka på hotellet, att vara ute i mörktet helt ensam känns inte så rätt...Och så behöver man ju inte oroa mamma i onödan;))


Trodde jag ja....

Hade visst en liten mellan landning i Peking på bara över ett dygn...Opps så kan det gå när man inte kolla biljetten ordentligt. Blev lite ställd på flygplatsen i morse när de inte ville checka in min väska hela vägen till arlanda...Det var inte vad jag räknat med, men nu sitter jag här på ett hotelrum...Helt ensam i stora vida världen;)... Det ska nog gå bra, jag klarar mig, ska snart ge mig ut och kolla lite.

Det blir spännande det här!

På väg hemåt...

I dag på börjar jag resan hemåt. Vi har haft ett par väldigt långa och stressiga dagar med mycket resande, timmar i bil, tåg och flyg. Jag har så mycket att visa er, men jag ligger lite efter med bloggandet... Får ta det i efterhand hemifrån. Det kommer jag lovar:)

Det har varit en superkul resa, spännande och intressant, men framförallt mycket givande...


Som 14...

Då har vi i dag försökt hitta varmare kläder...lättare sagt än gjort, klädsmaken här är inte riktigt dom hemma. Vi brukar ju gilla shoppingen i Kina, men just i denna stad är det inte så lätt. Vi kommer vara så snygga... Not!!
Vad gillar ni min munktröja, det var det bästa jag kunde hitta i varmare tröja... Känner mig som 14 ;)


Frakt...

Så här ser det ut i hamnen. Containrar i mängder. Det måste vara flera tusen om det räcker. På håll ser det ut som små byggklossar, staplade på varandra. Förstå vilken tyngd det måste vara, bara en väger ju ett par ton. Tänk att de kommer rätt också...


Krukor...

Vi är just nu i den stad där det tillverkas de flesta krukorna, alltså den stad där de mesta krukfabriker ligger. Det är indelat lite så, olika städer gör olika saker beroende på vilket material det finns gott om just där. Chau Zhou är alltså en krukstad, finns mycket sand här.
Det här måste jag säga är ett riktigt hårt jobb, och åter igen har jag svårt att förstå och är förundrad över att det är så här det görs.
Materialet blandas för hand till rätt tjocklek, sen hälls massan i gjutna formar av tung keramik( vet inte riktigt vad de är gjorda av men de var riktigt tunga), formen är i två delar och sätts samman med ett spännband. Varje form har en silikon form i. det tar ca 30 minuter för materialet att stelna, då tar man loss formen och drar av silikonen och ställer krukan för att torka. Sen ska den skrapas och putsas och även målas...Och ALLT för hand. Ska vi ha 3000 lika krukor så ska denna prosess göras 3000 gånger...Visst är det otroligt...


Ni förstår att det lätt kan bli en luftbubbla eller en liten spricka eller en blupp...Jag måste säga att nu när jag vet hur det görs och vilken tid och jobb det ligger bakom, så är jag förvånad över att det är så lite fel som det är...Hur skulle det se ut om jag gjorde de 3000 krukorna själv...hahaha skulle nog få slänga många, om jag inte skulle ge upp innan jag blev klar!

Låter det lockande?

Inte det första jag skulle välja att beställa in....


En bil kommer lastad...

Igår satt vi i bil i över tre timmar igen för att komma till staden  Chao Zhou. Och på den vägen var det då mycket att se, det händer något hela tiden så det finns inte en chans att hinna somna..

Jag vet inte hur många bilar full lastade med grisar vi körde förbi...Stackarna. Helt plötslift står ett svart litet lam helt ensam vi d vägkanten, på motorvägen...Undra om det är som att se en svart katt...tvi, tvi, tvi. Och nä ser man där...där sitter en man och bajsar helt öppet. Ja ha se där kommer en stor, enormt stor gris springande över vägen ut i alla trafik, med en liten tant springande efter...utan att se sig för, mitt på motorvägen!!!

Och allt detta försöker jag ta kort på, men jag kan säga att det är lite svårt när han som kör, kör i 170 ...Han har gps ändå fick vi backa två gånger...ja men visst på motorvägs avfarter så klart..


Med ett litet hål...

Jag tycker att det är för roligt att de har dessa byxor till sina barn. Ett hål i baken och barnen kan sätta sig och bajsa och kissa när det behövs, och man behöver int köpa blöjor. Det är ett udda påhitt, men visst det är för att spara pengar, och alla jobbar hårt för att få i hop så mycket pengar som möjligt för att kunna försörja sina familjer. Många arbetare kommer från andra städer, många långt uppe från norr. De kommer hit för att det finns mer jobb här och för att kunna tjäna pengar så de kan skicka hem till familjerna... Så jag förstår absolut att de måste spara på allt de kan. Men stackrs små barn att behöva gå med rumpan bar...så kallt!

Men jag tycker också det är lite roligt, jag ler varje gång jag ser dem=)



Något som också är roligt är att det hänger tvätt över, och då menar jag över allt...Mitt i den damigaste väg luften, i tak, på buskar, utan för fönster, i fabriker, på kontor...


Svårt val??

I går på väg till nästa stad så stannade vi på vägen för lunch....Vad tror ni vi valde och vad valde våra Kineser som vad med???



Tur att man är en gottegris=)


Lite sol....

I går hade de vi sol, det var helt underbart, det värmde och det kändes som vår...Tänk vad lite sol kan göra en så lycklig=)


Kan ni förstå...

Jag kommer fortsätta att tjata om vilket hantverk det ligger bakom alla våra artiklar, för jag tror inte att det är många som förstår det. Jag kan ärligt säga att inte ens jag trode att det var så här, jag trode helt klart att  det var mer maskiner inblandade.
I går var vi i den här fabriken som gör  en del av våra grodor och tomtar bland annat. Kan ni förstå att de sitter och handmålar alla figurer..ALLA!!! Beställer vi 1500 tomtar av en modell, så sitter de och målar alla dessa tomtar förhand, exakt lika dant. Kollar man på de man får hem till butiken så kan man absolut inte se det. De är så bra gjorda att de ser maskinmålade ut...Men det är alltså en person som målar alla med en liten, liten pensel i flera omgångar...Trode ni det?

För står ni vilken skicklighet det krävs för att göra det, vilken stadig hand, vilken kunskap. Det är helt klart ett fantastiskt hantverk!


Helt sanslöst....

Fint var det...

ja det här hotellet det var fint...Varmt var det också, kunde till och med ta av mig jackan i lobbybaren=)...Tror jag bor i min jacka..Och i morgon ska vi försöka att köpa oss varmare kläder, för på måndag flyger vi till en ändå kallare stad...Inget vidare bra planerad packning=)
I varjefall så fick vi njuta en stund på detta hotell...Marko skulle visa hur duktig han var på att putta, gav upp väldigt snabbt..hahaha


Godmorgon....

Vilket underbart hotell vi sovit på i natt Millnium Harbourview Hotel...Har aldrig såvit i en så skön säng i kina...den var mjuk, kudarna var fluffig och stora...Jag har sovit som en prinsessa=)
Ville nästan inte gå upp i morse...men jag är ju ochså nyfiken på vad dagen har att ge...så det vann lite över dn sköna sängen....


Vi fick till och med en present när vi checkade in ochjag har havsutsikt...


Bättre eller...

Ja det är klart dt är bättre med en hamburgare än med ett par kycklingfötter....

Detta blev vår lunch...



Och detta blev vår middag...hehe



Huvudsaken är att man blir mätt...eller hur=)



Över berg och dalar...

I dag har förflyttat oss, bytt stad. Vi gjorde det med bil, i över tre timmar åkte vi över berg och genom dalar...Det är ett så grönt land, helt fantastiskt... Tänk att det bor så mycket folk i detta land (vissa städer har samma invånarantal som hela sverige eller mer) och ändå finns det så mycket grön yta... vi är i varje fall Xiamen just nu, ska vara en väldigt fin stad, presic vid kusten.

Hoppas vi hinner se något av staden, om inte annat påväg till fabrikerna...För någon sightseing har vi tyvärr inte tid med..


Va???

Jag har alltid trott att Kina var ett cycklande  land....Jag hade visst fel.Inte en cyckel så långt ögat kan nå...haha


Plåt...

Här har vi kommit till en av våra plåtfabriker...Jag har börjat undra varför man säger fabrik...De gör ju för guds skull ALLT för hand..De klipper de stora bitarna plåt med ögonmått i lika stora bitar, de hamrar mönstret, de slår samman alla bitar, de nitar samman bottnarna..Allt görs verkligen för hand...det borde man tänka på när man klagar på att det är en lite buckel på en eller två av de 24 man köpt...Det borde ju kallas ett hantverk.. Jag är överväldigad när man kommer in i n stor hall och de sitter på små pallar (och ni minns att det är svinkallt också va) och gör hundratals ibland tusentals av en och samma modell..Helt fantastiskt!!




Ofattbart...

Jag kan nog inte ens förklara hur det är, hur det ser ut, hur människor bor...Det är ofattbart att vista ställen vi åker igenom inte bara är ödestäder...Det ser förfallet ut, obebott...Men de lever så här!



jag vet inte hur många gånger jag i dag sagt att gud vad lycklig jag är som är svensk....Visst är man inte van vid något annat, inte vet hur det kan vara..helt enklt tycker att det här är ok, att man har det så som det ska vara...Då kanske man är nöjd...
Vi har i dag åkt genom ofattbara städer, sätt folk jobba med vad som för oss inte kan vara ett jobb..tex att stå vid vägkanten med en liten hacka och..ja jag vet inte vad meningen var..mer än att de har något att göra..


Det är så kallt överallt och anledningen...det är ingen ide att sätt in element eller göra husen varma, isolerade...vintern är ju ändå så kort...Då fryse man hellre arslet av sig de månader det är kallt.. ..Det är så långt från sverige man kan komma...
Så levnads standarden är inte i närheten av vad vi har hemma. Här verkar man vara glad för det man har..nöjd!
Hemma behöver man inte gå  på ett hål i marken i ett plåtskjul utan för huset...hemma äter man inte huvuden, ben och fötter...hemma gör man inte en trippel omkörning på en smal bergsväg..tutar lite och hoppas på att alla flyttar sig..

Det som ändå är så fantastiskt här, är att det är grön och frodigt, alla är glada, trevliga och hjälpsamma. De visar stolt upp det de har och det de skapat.... de är nöjda!



Men jag måste ändå igen säga att jag är verkligen glad att jag är svensk!!!

Lunch...

Då var det dags för lunch...mitt ute i ingenstans i kinesiska landsbygden...Peka vad ni vill ha!!???

En höna, ett grisben, en ål, eller någon konstig fisk...ja näää vi kan nog ta fried rise...eller nehä det förstod ni inte..nämen vanligt kokt ris kan ju också funka som lunch...och en öl...för vill vi ha kokosmjölk..Gahaa hahaha vad roligt det är...och naturligtvis var fönstrna öppna på vid gavel och som jag sagt...SVINKALLT. Men att äta ris med pinnar med vantar på är ochså en upplevelse...Jag har roligt:)))


Disco....

Dagens första fabrik, herre  min gud vad saker, mellan golv till tak...Och mitt i allt EN discolampa...Så otippat, men där var den, undra om den hänger kvar från någon gammal firmafest...hihi




Dagens bästa gofika fick vi i varje fall här...så gott=)


Kallt...

I går när vi kom åkte vi ju direkt till en fabrik, en av våra träfabriker. Vi tyckte det var kallt..alldra helst marko som då inte har någon jacka med sig...enbart en tunn kavaj...smart..NOT;) I varjefall fick vi gå och titta, för även fast klockan var typ 22 så stod de en massa där och jobba...Kallt, kallt, kallt...i stora lagerlokaler med bara plåtväggar, stod de och snickra slipa och målade. Och att göra detta jobb för den timpenningen, helt sjukt...Men jag antar att de inte har något val, det är väl bara så det är här i Kina.



Vi hitta mycket fina saker i varje fall så vi var jättenöjda med besöket...lite annat och kul!

fantastisk

Så där ja, efter en fantastiskt god natts sömn (fyra timmar) på en planka...hehehe ger vi oss nu ut på nya äventyr=))

Just det, det är svinkallt här...Ni som känner mig väl, vet ju att jag fryser mest som oftast...jag har för lite kläder med mig....Typiskt!!!

Ser fram emot en kul dag...

God natt...

Säger god natt från mitt rum i Fuzhou....


Konstigt att alla rum ser lika ut vilken stad man än är i...

På resande fot...

Jag är äntligen framme, jag har varit i gång nu i över ett dygn. Två timmar med tåget till Stockholm, när jag skulle checka in fråga kille efter att ha letat ett tag efter rätt visum...finns det verkligen inget roligar ställe att åka till än Kina..tyckte nog att det var ett bar kinavisum!!
Kom på planet och får sitt mellan en fruktansvärt gnällig och irriterande stockholms dam och en svettluktande kines...ja ja lika bra att sova( för inte fanns det någon tv heler som det brukar). Landar smått förvirrad på pekings flygplats...men som min vän karins pappa sagt en gång...flygplatser är gjorda för idioter, så jag klarade mig och kom dit jag skulle...Satemig på ett av fiken och lysnade på Kineser som smaskade...Jag tror ärligt inte att det finns någon som tuggar med stängd mun, äkligt så fruktansvärt äkligt...hur kan det i ett land höra till god uppfostran att tugga maten med stängd mun coh i ett annat är det ingen som bryr sig...satt väldigt länge där då jag hade 8 timmars väntetid..Tog tillslut alla mina lästa tidningar och satte mig att vänta vid gaten!
..

Kände att oj vad trött jag är...Jag var tvungen att "göra en Kines"...sagt och gjort jag tog min väska som huvudkudde och jackan som täcke och somnade som en stock...vaknade med ett ryck  och for upp..trodde att jag missat planet. Men det hade jag ju inte då jag bara sovit en halvtimme..och fortfarande hade 2 timmar vänte tid kvar..Sluta med att jag studerade taket så det kan jag nu utan och innan...

Tillråga på så blev planet försenat två timmar och fråga mig inte varför för det var då ingen som kunde engelska som kunde förklara för mig. Till slut fick vi då gå på planet..man kan lätt säga finn ett fel...det var bara en blond på hela planet...lilla jag.
Fick för mig att jag kanske skulle kunna se kinesiska muren när vi lyfte jag var ju trots allt i peking..Men det blev en lång väntetid innan vi lyfte, så det slutade med att jag somnade och slog huvudet rakt in i rutan..Hur?? fråga mig inte...mannen brevid frågade försigtit...good,good??...såg inte någon jävla mur heller!!
Somnade om och sov hela resan, mötes av Marko och Henry vars fabrik vi skulle till direkt..de hade ju väntat på mig i två timmar...Nu är det gjort och jag känner mig lite sliten, kanske bäst att gå och lägga sig klockan är ju ändå 03.19 och jag har väckning 08.00...

(det är nog lite stavfel, men det får vara det;) )

På väg...

Ja då sitter jag här och väntar på att gå på planet...känns som om jag redan är där;))


Väntar...

Vad jobbigt det är att vänta... inte kunde jag gå till jobbet på förmiddagen som jag skulle, då jag igen har sjukt barn. Så nu sitter jag här och väntar att klockan ska bli 13.00 så att pappa kommer och tar Adam och skjutsar mig till tåget...Jag har ju en lång resa framför mig först tåg till arlanda och sedan direkt till Peking och där 8 timmars väntan, för att sen fortsätta till Fuzhou..Så i morgon ca 13.00 svensktid är jag framme..Så ett dygn från att jag lämnar huset här hemma...

Men kul ska det bli=)

Chokladdrömmar....

Vi tog hem en ny sorts choklad nu sist vi var på Formex. Ölands Choklad...så god, dyr men väldigt, väldigt god=)


Kristall...

En av alla de planteringar som finns i butiken. Jag gillar verkligen att använda glasfat att plantera i, och ju äldre de ser ut ju finare blir det.

Kanske dumt att ta det finaste kristallfatet man har, men fint skulle det vara!


Muehlenbeckia...

Storbladig och helt fantastisk...Jag älskar muehlenbeckia! Och den här sorten är inte så vanlig, så den är ju ändå finare. Den blir så lummig och härlig med sina stora skira blad...Inte lättskött, vill ha mycket vatten....Så tyvärr ingen blomma för mig att ha hemma. Så jag får njuta av den här i butiken!


Vi är redo...

Så ja nu är vi redo för Alla hjärtans dag.... kylen är full av rosor i alla dess färger och storlekar, godis i massor och sötaste nallarna...Jag lovar vi har det ni behöver=)


Karins kasslerris...

För typ 100 år sedan bode jag hos min kompis Karin uppe i Örnsköldsvik...Vårat dagliga problem var vad vi skulle ät och vad vi skulle ha i lunchlådan..helst inte kosta så mycket, för pengar ville vi ju ha till något mer skoj. Karin lärde mig då att göra den här gratängen. Gjorde man en ordentligt stor med mycket gott uppe på räckte den i flera dagar både till middag och lunch...Och faktiskt trots överkonsumtion då, tycker jag den är lika god i dag=)


kassler
4-5 portioner ris (jasmin)
1 tärning grönsaksbuljon
1 burkmajs
1 burk skivade champinjoner
1 burk skivade vattenkastanjer
1 burt annanasringar
svart peppar
vitpeppar
oregano
allkrydda
riven ost

Häll upp vattnet till riset men ta 1 dl extra mot anvisningarna, lägg i buljongtärningen och se till att den smälter, häll i riset och låt koka. Ta av det från platan straxt innan det är färdigt, får gärna vara lite blött. Häll över riset i en form. Dela kaslern i stavar och stek med svartpeppar och vitpeppar och oregano, stek tills de fått lite färg lägg då över dem på riset. Häll sedan över majs, vattenkastanjer, champijoner och de delade annanasringarna. häll över annanassåsen och  krydda med allkrydda och strö över osten. Krydda med lite mer allkrydda uppe på osten. Ställ mitt i ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter.

Vill man kan man ha beasås till eller creme fraiche och sweet chilli... men jag tycker det är godast med bara en knäckemacka med ordentligt med smör... ( det är väldigt gott med en liten smörklick som får smälta ner i riset också...inte nyttigt men gott)


Hjärtans blommor...

Idag har vi fått leverans av alla alla hjärtansdags blommor.... Mycket rosor är det...

 


Till slut...

Nu har jag till slut fått reda på när jag åker till Kina och det blev visst på Tisdag...Mitt i alla hjärtans dag!!! ja ja det löser sig, tjejerna klarar sig det vet jag, inga problem... Och det ska bli så kul, mycket intressant och spännande att få se alla fabriker. Mycket stressigt och många flygningar, tågresor och timmar i bil.... Men det är ju nu man får se hur det verkligen är...det riktiga Kina!

Ska försöka uppdatera så ofta jag kan, hoppas ni följer med=)


Kolor...


Vi har fått hem nya kolor, som vi gjort dessa söta små påsar av...Och jag kan lova att de inte bara är söta de är så goda också....fasen också, de ingår ju inte direkt i dieten...Beach 2012 hehe

I morgon....

Ja i morgon är det dags...Då ska jag jobba, första dagen på över en vecka...Nu måste det vara slut på sjukdommar.."Ta i trä"

Kanske vi ses...För visst skulle det väl vara fint med lite tulpaner nu till helgen=)

Tigerkaka...

Gud så gott det kan vara med bara något vanligt hedeligt fikabröd...Vi hade nästan ätit upp den innan den hade svalnat....



Kaka
200 200 g smör
2.5 2.5 dl strösocker
3 3 st ägg
4 4 dl vetemjöl
1 1 tsk bakpulver
1 1 dl mjölk

Smaktillsats
2 2 msk kakao
1 1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.Smörj och bröa en kransform, cirka 1.5 liter. Rör smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget under omrörning.Blanda mjöl och bakpulver och blanda i det. Tillsätt mjölken och blanda väl. Ta undan en tredjedel av smeten i en annan skål och blanda ner kakaon. Smaksätt resten av smeten med vaniljsockret.Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa. Dra runt med en gaffel lite så det blir marmorerat. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme. Låt kakan svalna innan du skär upp den.

 


Banan...

Ja det ni, för ni som känner mig vet att banan inte är min starka sida...Men faktiskt så tyckte till och med jag att det här var gott. Lite annat och det är klart att det inte smakade bara en massa banan...Verkligen värt att prova!


BANAN OCH MANGO KYCKLING


6 st kycklingfileer
5 dl creme fraiche ej light
2 dl grädde
2 dl mangochutney
1 tsk curry
1 st mosade bananer
1 tsk sambal oelek, ta efter smak, kom ihåg starkt!!!
2 st vitlöksklyftor
salt
svart peppar
vitpeppar
paprikapulver
2 st röda paprikor
2 dl riven ost

Stek kycklingen i bitar med vitlök, paprikapulver och salt, svartpeppar och vitpeppar.
Lägg bitarna i en form med tärnad paprika.
Rör ihop resterande ingredienser i en bunke och häll det över kycklingen. Strö över osten.
In i ugnen 200 grader i 15-25 minuter .

Servera med pressad potatis..Riktigt gott!


På lök....

Visst känns det som vår när alla lökväxter kommer, de är ju så krispiga och underbara.
Vi har de här fantastiska ljusrosa tulpanlökarna hemma just nu. Man blir ju lycklig av att bara titta på dem!

 


Herr Älg...

Igår kväll var jag en sväng till butiken, kändes mer som om jag var en kund än att det var min butik. Jag har ju varit borta rätt mycket på sista tiden, så jag har bara varit ett par dagar på snart en månad....Så förstå att jag kände mig bortkommen. Men i morgon hoppas jag att vi alla är friska och att lill Olle kan gå till dagis...känns som det är dags.

Ivarje fall fanns det mycket fint i butiken, och allt kändes så vårigt och härligt. Det hade också börjat att ramla in en hel del varor, kul...så snart får vi upp en massa nyheter i butiken.





På mässan nu så köpte jag dessa supersöta små älgbroscherna från Teddykompaniet, och det är klart de går att använda i planteringar...Det blir ju jättefint!

Morotsbröd...

Jag hade lovat Olle att göra morotsbröd i helgen, men det kom ju lite imellan så det blev inget...Men i dag fick jag vara hemma med honom eftersom han också varit sjuk och då tänkte jag att det var ett bra tillfälle. Enligt Olle måste man ha morotsbröd, för det har de på dagis och det är Maria som gör dem och de är jättegoda... Nu hade ju inte jag hennes recept, men jag tänkte det kan ju inte vara så stor skillnad...Hade visst fel...Mina blev inte godkända, Marias är mycket godare enligt olle...Får nog fråga om receptet=))

Nu tyckte ju jag att de här blev supergoda, fluffiga, mjuka och mycket saftiga...Mycket värda att prova!


MOROTSBRÖD MED HAVSSALT


5dl mjölk
50g jäst
25g smör
2tsk salt
2msk honung
3dl finrivna morötter
6dlrågsikt
6dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
Flingsalt

Värm smöret och mjölken fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den varma mjölken och vispa så att jästen löser sig. Tillsätt de rivna morötterna, honungen, saltet och mjölet. Blanda samman till en smidig deg. Låt stå och jäsa i 30-45 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela till ca 20 små bullar. Forma till runda bröd och lägg dem på bakplåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa cirka 30 minuter, under bakduk. Pensla dem med uppvispat ägg och strö flingsalt över. Grädda dem i 225 grader i ca 10 minuter tills de fått fin färg.


Karstorplåda....

Det här är något jag vet vi ofta åt hemma. Inte min största favorit då, på grund av broccolin...Men jag har ju blivit vuxen nu (hehe), så nu gillar jag ju broccoli och jag älskar den här rätten. Den är så god, så himla god...Ni måste prova!

BROCCOLI OCH KASSLERLÅDA ALA KARSTORP


kassler
1 paket bacon
1 påse fryst broccoli
5 dl grädde( riktig grädde)
2.5 dl creme fraiche
svart och vitpeppar
riven ost

Koka broccolin hastigt med salt, häll av vattnet och lägg broccolin i en ungsfast form.
Skär kasslern i stavar och stek dem med svart och vit peppar så de bara får lite färg, lägg i tillsammans med broccolin. Klipp baconet i små bitar och stek dem knapriga, häll bort överflödigt fett och strö över det andra i formen. Blanda grädde och creme fraichen och häl över i formen. Till sist strö över lite riven ost.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 min i ca 225 grader.


Servera med koktpotatis....mycket, mycket gott..Jag skojar inte=)


Sjuk...

Jag har inte gett upp, jag är bara sjuk.  Och så är det visst den veckan allt ska hända...Det är inte min bästa vecka, det kan man lungt säga...Tror inte jag är född med tur. Hur man än gör så blir det fel, man blir missförståd, jag har inte rätt att säga vad jag tycker, men andra får visst göra som de vill. Jag är den jag är, gör det jag gör och har mitt sett, mitt betende. Jag bryr mig om och lär känna de som jag gillar och vill känna. Jag har alltid fått höra att jag är tyst, blyg, sur, tjurig och ososial av de som inte känner mig. Men de som känner mig säger att jag är för snäll, blyg och omtänksam..Sen kan jag vara bitsk, ha min egen åsikt och säga vad jag tycker... Jag kanske inte alltid säger eller gör det smartaste, men jag står för vad jag gör och jag kämpar för det jag vill!

Den här veckan har jag blivit hotad den ena dagen och den andra blivit totalt utskälld...det ena utan sanning och det andra för att jag var ärlig och inte förskönade verkligheten.

Så är det och inget kan jag göra åt det, jag hoppas de runt i kring mig tycker om mig och tar mig för den jag är..

Nu ska jag krypa ner under täcket med min lilla Olle som jag också lyckats smitta denna jävliga vecka, och hoppas på att måndagen kommer med solsken....

Snyggaste...

Det här är en av de snyggaste kataloger jag någonsin sett, helt fantastiska miljöbilder och idéer med underbara färger och ljussättningar.

http://www.brostecopenhagen.com

Gå in och inspireras...


Baconlindad kyckling...

Till vardag eller fest...Hos mig blev det så klart knorr om att det var svamp i, men jag gillar svamp och det är ju jag som lagar maten=)



4 st kycklingfiléer
1 paket bacon
1 burk Cremé Fraiche (gärna en smaksatt med Paprika/Chili)
1 burk Créme Fraiche (Naturell)
1 st röd paprika
1 ask färska champinjoner
3 msk ketchup eller chilisås
2 msk sweet chili sås
100 gram riven ost
salt
svartpeppar
paprikapulver


Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira
sedan baconskivor runt dem. Bryn hastigt i en stekpanna runt om.
Blanda cremé fraiche-burkarna,  ketchup, sweet chili sås och lite av osten. Krydda efter egen smak. Skiva champinjonerna och paprikan och stek den lätt i en panna, häll över såsen och låt värmas upp.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform (utan röran) och sätt in mitt i ugnen i ca 25-
30 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt. Fördela sedan créme fraiche
blandningen ovanpå kycklingfiléerna och strö på ost och ställ in i ugnen ca 10
minuter tills osten fått lite färg och du se att det puttrar ordentligt i hela formen.

Servera med ris och en god sallad.


En liten sippa...



Man tänker ju direkt på att det är en blåsippa, men det är faktiskt en liten trädgårds anemon. Så liten och skir passar så fint till den lite vilda plättar i luften.

 

Magnolia...

Gud vilken Magnolia kvist jag fick tag på i dag....Helt sanslös, den är som ett helt träd, så vacker. Hoppas nu att alla knoppar slår ut bara.


Snart...

Ni kommer väl i håg att det snart är alla hjärtans dag.... Jag håller på för fullt med min blombeställning för den dagen, och passande nog dimper det ner ett paket från Teddykompaniet med den här söta nallen. Skulle väl kunna vara något att ge bort den dagen:)


RSS 2.0