Äpplen igen...

Den här var så så god...Ni måste bara göra den...LOVA

Faktiskt så har jag igentligen bara tittat på när mamma bakade den i dag...och så var jag ugnsvakt..hehe. Så tack mamma för detta recept...kommer jag att gör om många gånger. Den blev så där lagom av allt, lagom söt, lagom saftig, lagom kladdig, lagom seg, lagom frasig... Enda felet...Alldeles för god=)

ÄPPELKAKA MED VANILJGÖMMA




3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 äpplen
1 dl vatten

fyllning
100g smör
1 dl mjölk
3-4 msk vaniljsocker

ströbröd el kokos el cesamfrön
florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vänd ner i smeten. Koka upp vattnet och rör ner det. Häll i en brödad form med avtagbar kant. skala och skiva äpplena och lägg dem ovanpå smeten i ett vacker mönster.
Grädda kakan direkt i nedredelen av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader.
Lossa kanten på formen och låt kakan stå och svalna. Dela sedan kakan på mitten (under äpplena) så det blir två bottnar.
Smält smöret, tillsätt mjölken och vaniljsockret och låt koka i 2 minuter under omrörning. Skeda vaniljmjölken över bottnarna. Lägg ihop kakan och sikta över florsocker.



Sommaren är här...


Kanske inte riktigt för idag är det ändå rätt kallt här, men ALLA sommarblommor är här och då menar jag alla. Vi har så mycket fint sommrigt, skirt, ljuvligt, pastelligt och härligt i kylen. Jag blir nästan lyrisk av alla dessa fina blomster.
Idag fick jag chansen att göra en liten bukett, visst ser den ut som en brudbukett, men den är tänkt till en liten nyfödd tjej, det tillkom en liten nalle och lite rosa band..Men så som den är här kan man lätt ha den som brudbukett.

Jag tycker den är ljuvlig med dessa sommar blommor i pastelliga färger... Nu börjar man längta till att göra sommarens alla brudbuketter=)




Avis...

Jag är riktigt avis på det här porslinet. Det är mammas som hon fått från mormor, vi tror att det är köpt ca 1953 och just nu är de bara så rätt. Det är en kaffe/te servis i märket Rörstrand. Visst är den fin, den är så vår/sommar härlig, så enkel och stilful men ända vardag...Bara så rätt!


Alla koppar är nummer märkta. Tänk att allt gammalt kommer tillbaka nu, allt det som var för blir mer och mer modernt...Tror ni att de saker vi har nu kommer tillbaka om 50-60 år...Fast kommer de saker vi har nu hålla så länga. Känns som om det som fanns förr hade mer kvalite, det var gjort för att hålla. Idag känns allt som mer slit och släng....Det var nog bättre förr!

En stund i skogen...

Jag fick med mina killar en sväng till skogen i går...Man måste ju passa på att plocka lite vitsippor medans de finns. Men det blev en liten stund, plocka blommor är ju inte direkt något som lockar killarna..hehe




Jag har nästan glömt hur fina vitsippor är, de vi hitta var så stora och kraftiga och med riktigt långa stjälkar, verkligen underbara.

Knäckig och enkel...


Det är ju så gott med paj och det är ju så enkelt och lätt att bara slå i hop. Den här var ju inget undantag, så lätt och så smidig då den kan göras i förväg...Och så god, verkligen god!

Kanske du har någan att bjuda på en första Majs paj..Som fika eller efterätt!!

KNÄCKIG OCH ENKEL ÄPPELPAJ


4-6 syrliga äplen
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125g smör
1/2 dl grädde
1/2 dl ljussirap

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret tillsammans med grädde och sirap och blanda sedan i de torra ingredienserna.
Skala och skiva äpplena, lägg dem i en ungsfast förm och bred över smeten. Grädda mitti ugnen i ca 40-50 minuter på 150 grader.
Servera lite ljummen med vaniljsås eller varför inte vaniljglass....

Den går jättebra att förbereda innan ochställa med plast i kylen, sätt in i ugnen när ni börjar äta, så är den lagom klar till efterätt...Smidigt=)



Det blommar...

Jag har då verkligen inga rabatter att vara stolt över. Vet inte varför, men jag har aldrig haft så stor lust att fixade just rabatterna hemma. Men förra året tog jag vara på lite gammal lökväxter på affären och även några förgetmigej och slängde ner i jorden... Och se vad det blommar i år... En lite pensee har lyckats frö så sig också...Så just nu ser det riktigt vackert ut:)
Eller , ja det är lite färg i varje fall...


Fjärilvinga...

Söt plantering i en skål från Iblarsen. En liten dubbel mini st.paulia och en av mina favoriter i grönväxter, småbladig Plättar i luft. Och så är det hela enkelt dekorerad med en av alla nya fjärilar vi fått hem från Caesar.


Fågelbad....


Lyx fågelbad kan man kalla det, visst är det vackert, den lila ranunkeln gör det så ljuvligt att det nästan inte är sant... Ny hemkommet från Caesar.




Älskade gratänger...

Ja jag gillar ju gratänger och gärna kycklinggratänger, och det finns ju så många att prova. Den här var riktigt god, inte den nyttigaste...men det är väl då det är som godast=)

Väl värd att prova...kanske blir fredagsmiddag för en del av er!

CHYCKLINGGRATÄNG MED MANGOCHUTENY OCH TOMAT



500 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g färska champinjoner
4 dl crème fraiche
4 dl grädde
1 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk paprikapulver
2-4 skivade tomater
1 dl riven ost

Dela kycklingfilén i små bitar, bryn hastigt runt om och lägg över i en större ungsfast form . Hacka lök och pressa vitlök, strimla paprika och dela svampen i skivor. Fräs grönsakerna och lägg ner dom i formen tillsammans med kycklingen. Slå i crème fraiche, grädde, mango chutney, tomatpuré och paprikapulver. Smaka av med sambal så du får den styrkan du vill ha och låt det sedan småputtra 5-10 minuter.
Häll såsenöver kycklingen, lägg på tomatskivorna och strö på osten . Gratinera 15 minuter eller tills det blivit en fin färg på 225 grader.

Servera med ris och en god sallad.

Hjärta i plåt...

Liten söt plantering helt i vitt. Gjord på bara vitblommande miniväxter Callendiva, Ros och Nejlika. Korgen på fot och det fina plåthjärtat kommer från Caesar så klart=)


Köket fyllt av doft...

Vet ni hur fint det är och hur gott det doftar av Hyasinter. Jag fyllde en vas med just Hyasinter i alla dessfärger och satt på köksbordet. Det är ingen julblomma det är en vårlök....Vi har haft hemma i butiken nu ett tag, tre eller fem pack Hyasinter mixade färger....Just nu har vi dock enbart mörkblå, och nästa vecka kanske en annan färg...Men faktiskt nu när det börjar tryta på Tulpaner varför inte sattsa på Hyasinterna...Do it!!


Norma jeane....

Det här är en ros ni bara måste prova. Den är stor, kraftig och kritvit...Och den har en himelskdoft. Jag har inte haft den förut, så den var helt ny för oss när vi fick den förra veckan. Men jag säger bara så tjusig!!



Vinnaren är...

Dags att utse vinnaren av de fina lo-ika armbanden!



GRATTIS

Lottis
Som inte bara van i dragningen utan som också kom med ett väldigt smart tips om hur man lätt skulle kunna sprida lo-ikas namn....Att skicka smyckena som presenter till framgångsrika bloggare, som då förhoppningsvis bloggar om dem...och vipps så är namnet lo-ika på allas läppar =)

Armbanden kommer på posten!

Tack till er alla som ville vara med och tävla...Och ge inte upp, för snart kommer det en ny chans. Ulle som är en av ägarna på lo-ika gilla min tävling och ville därför sponsra med lite smycken att lotta ut i en ny tävling...Sånt gillar vi, eller hur?
Så håll ögonen öppna=)

April brudar..

I helgen hade vi faktiskt två brudar, båda med helvita buketter. Jag har bara bild på den ena då jag ju inte var i butiken i helgen, tjejerna fick sköta allt..Och naturligtvis klarade de det galant=)

Men tänk att pionerna redan är här, och de är så krafriga och fina, helt ortoligt. Till den här brudbuketten som det bara skulle vara vita pioner och gärna lite utslagna, fick jag hem helt perfekta och de doftade fantastiskt.

Så enkelt men så snyggt!




Frånvaro...

Ni kanske märkt att det varit lite frånvaro här på bloggen.. Jag har gjort en liten operation, inget allvarligt men nödvändig. Hade trott att den var enklare än den var , men jag får ju ofta höra att jag är rätt klen och vek av mig. Det blir i varje fall bättre och bättre så snart hoppas jag att allt är som vanligt igen.


Bulliga bollar...

Ni vet att jag gillar Ranunklar och jag kunde ju då inte motstå dessa, helt bedårande...


Nu är den här....

Årets Pelargon "First Yellow Improved". Ljusgul, väldigt ljuv och mild i färgen, lite bubbel i blomman...vekligen söt.


Näpen...


Söt som socker är den lila Förgetmigej blomman...

Ny färg...


Vi har presic fått in en ny färg på porslinet från Ib laursen. Mintgrön...verkligen sommar ljuv!

Finns i skål, kanna, muffinsform bland annat...

Köpe Muffins...


Ja faktiskt, de här blev precis som köpemuffins från ica eller statoil...Kan lova att Adam blev nöjd för det är de bästa muffins han vet. Och de var goda, saftiga och rikligt chokladiga..

CHOKLADIGA CHOKLADMUFFINS


150g smör
2 2 st ägg
1.5 1.5 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
2 2 dl kesella lätt
1 1 st citron, skalet
4 3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt
100g mjölkchoklad grovt hakad

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, kesella.Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten, vänd till sist ner den hackade chokladen. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Fyll formarna till 2/3 med smet.

Grädda i cirka 12-15 minuter.


Kvart i sju...

I fredags var det dags ien för Aklejas kvart i sju...Denna gång var det hemma hos Ewa. Jag har ju varit här "ett par" gånger innan,men det är alltid lika fin och den här gången var det så klart extra piffat, allt så harmonist i färger och toner.
I bjöds på super god mat, lite greklands inspirerat. Och självklart hade vi som vanligt jättetrevligt... (med melodifestivalen 2007..haha)


Tävling...


Klart jag måste lotta ut ett par armband från vårt nya smyckes märke lo-ika....För vem skulle inte vilja vinna dessa två=)
Så snygga till brunbrända sommararmar =)



Lo-ika är ju ett helt nytt smyckes märke på marknaden och det behöver en pusch att synas. Folk behöver få höra om alla dessa nya och fräscha smycken och att de är så prisvärda....De har redan kommit ut i en hel del städer runt om i Sverige, men jag tycker att namnet måste ligga på allas läppar. Det måste pratas om dem så det blir en stor efterfrågan på smyckena....

TÄVLING

Vill du vara med och tävla lämna bara en liten kommentar om att du vill vara med. Och om du har ett bra förslag på hur vi ska sprida att lo-ika finns, snälla berätta=) 
Vill du få två lotter i  tävlingen så går du in på Aklejas sida på facebook och "gillar" och delar tävlingen där....Det är ju också ett sätt att sprida, ett riktigt bra sätt=)

Lycka till!
Jag drar vinnaren  den 22 April....

Glad...

Enbart i dag är det tre kunder och bloggläsare som varit inne i butiken och samtidigt som de handlar=) har de berättat hur mycket de uppskattar bloggen och speciellt alla recept. Och sagt att det är så många på jobbet och bland vänner som läser bloggen och provar recepten, och att allt är så gott och att jag gör så fint...Jag blir så glad , det verkligen värmer. Det roliga är att det är fler och fler som verkligen kommer in i butiken och säger att de läser bloggen och de flesta pratar speciellt om recepten...Hmm undra om jag ska byta yrke..haha

Just nu när ni kanske märkt att jag inte riktigt är på topp, så gör det under att få höra alla dessa positiva kommentarer, både i butiken och här.. att få höra att det man gör uppskattas, att jag inspirerar till att skapa om det än är att baka eller pyssla. Det stärker och gör att jag känner mig betydelsefull...

TACK TACK TACK sött ni....Det gör mig verkligen glad, och det behöver jag just nu =)



Fina koppen...

Koppen kommer från Miljögården och finns både som tekopp och kaffemugg. De är så fina, både att ha blomma i eller dricka ur.




129 för tekoppen och 65 för kaffemuggen..

Favorit i repris...

Den här har jag gjort förut, och den går alltid hem...Verkligen värd att prova. Mycket, mycket gott!
Perfekt när man ska ha fika till många...eller om man vill ha lite att frysa in. fast här hemma hinner vi knappt skära upp den i bitar innan den är slut...

BOUNTYKAKA


4 1/2 dl socker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 1/2 msk kakao
3 ägg
225 g smält smör eller margarin
2 1/4 dl kokande vatten

Smörkräm:
225 g smör eller margarin
4 dl florsocker
2 ägg
Drygt 1 påse cocos

Garnering:
250-300 g mjölkchoklad
2 msk olja Vispa ägg och socker. Tillsätt torrvarorna, därefter smör och vatten. Grädda kakan i långpanna (djupa plåten till ugnen) täckt med bakplåts papper i 175 grader 20-35 minuter. Låt kakan svalna.

Smält smöret till smörkrämen och rör ner resten av ingredienserna. Låt svalna. Bred över den kalla kakan. Smält blockchoklad med olja och bred på kakan. Ställ kallt och dela sedan i lagom stora bitar.

Nytt i butiken...



Nu har vi fyllt på butiken med lite nya krukor, det blev ju faktiskt rätt tomt nu efter påskruschen=). Jättefina krukor från Caesar så klart...Och vet ni vad, idag kom det ännu en hel pall med nyheter...vi får se om vi hinner packa upp lite i morgon. Alltid kul när man får hem varor...Eller hur=)

Pink...

I går fick vi hem den här Brudorkideen eller Phalaenopsis som den också heter. Den är rosa, verkligen rosa. Kanske där av namnet pink...Jättefin, storblommig och med riktigt mycket blommor. Lite annorlunda i blomman, ser inte riktigt ut som de vanliga Phalaenopsisarna...


Redan...


Det känns som om alla blommor kommer tidigare och tidigare, snart finns nog alla sorter året om. Lite synd för man får liksom inte tråna och längta efter favorit blommorna. Hortensierna som jag tycker är så fantastiska har ju då redan börjat komma, de har till och med funnits ett bra tag, men det börjar komma mer och mer färger och sorter. De är bara så fina, alla färgskiftningar i de utslagna blommorna gör den så fantastisk....men det är synd att de behöver så mycket vatten och inte vill bli bort glömd...funkar inte hemma hos mig;)

Black...

Det här är min absoluta favorit bland tulpaner, Black parrot heter den. den är lång, slank och hänging...men den är helt fantastisk i blomman.


Fortsätter...

Det känns så konstigt att livet och allt runt i kring fortsätter som vanligt, även fast man tycker att allt är så jobbigt, så fel och så hemskt...Hur ledsen och förvirrar man än är så fortsätter allt rulla på precis som vanligt. Det måste ju...Världen står ju inte still.

Man får försöka minnas det bra och allt det roliga, och man får hoppas och tro.... Det gör jag och jag "tror" det hjälper!



Vide...

Vad är det för väder...Snö, det ska ju vara vår!!

Vi som har så mycket att ha utanför butiken, just nu står jag och väntar på att temperaturen ska gå upp lite så jag kan bära ut allt vackert. Det ska ju bli sol, så jag vet att det kommer att bli en bra dag...men just nu är det lite bistert!

Ge er ut i naturen i dag och plocka lite underbara vida kvistar. Så fint att bara sticka ner i uteplanteringarna, ger höjd  och är bara så mysiga.


Påsktupp...

Jag hade kurs här i butiken för ett tag sedan, mitt stamgäng från Migrationsverket. De kommer stadigt två gånger om året, varje jul och varje vår...Och det är alltid lika trevligt. Jag brukar ju bju till lite extra då de är så trogna=).. så jag försöker baka något att bjuda på till de tillfällena. En påsktårta eller påskkladdkaka lätt ju rätt passande till en påskinspirations kväll!

KOLAKLADDKAKA




125 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Ugn: 175°


Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, sirap och ägg i kastrullen.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål och sikta ner i smeten.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten som är 24 cm i diameter och häll i smeten. Grädda i 18 minuter.

Hyvla mjölchoklad över kakan medans den är varm och dekoreraden sedan när den har svalnat...Servera med vanilj kesella eller lättvispad grädde.




Den blev mycket godkänd av tjejerna...det blev inte en bit kvar till morgonfikad nästa dag..hehe!

Vegetativt...

I skolan fick man lära sig många alla olika sätt att arrangera på, mycket som man aldrig använder sig av i butikslivet. Ett sätt som faktiskt är väldigt vackert och igentligen används alldeles för sällan är det vegetativt. Det ska då se ut som om man i stort sätt bara grävt upp en liten tuva ute i naturen eller trädgården...Naturligtvis lite förfinat, men känslan av naturen ska finnas.

Jag gjorde det här som en vårig bordsdekoration här om dagen. Ser verkligen ut som en spadtag direkt från vårrabatten... Enkelt och väldigt vackert!


Lite av helheten och känslan blir när man inte ser något fat eller kruka.

Full av doft...

Vem säger att man bara kan ha Hyasinter till julen, varför ses det enbart som just en julblomma...Det är ju en lökväxt och den kommer på våren och den är helt underbar oavsätt vilken årstid det är. Se bara på den här gula som är fylld med lika mycket doft som alla andra färger. En enkel bukett av Hyasiner, blåbärsris och björkris vackert inslagna med vaxatpapper och rep.



Liten lykta..

Så lätt man kan dekorera en liten lykta. Och så fint det kan bli. Lyktan kostar 169 kr och kommer från Caesar Collection. Min påsk går inte mycket i gult i år, jag är väldigt inne på rosa och lila...Det är fint det!


Dagens...

Klart man måste ha lite av de nya armbanden på sig i dag. Jag tycker att de bara är så fina. Och det bästa av allt är att de är billiga, så billiga att man faktiskt kan ha flera stycken...Det billigaste kostar 39 k,r nästan för bra för att vara sant.

Jag har i dag 4 stycken olika armband på mig och det totala priset blir 538 kronor...


lo-ika

Nu äntligen är det här. Alla smycket från vårt nya märke lo-ika. Jag har jobbat hela kvällen med att prismärka och hänga upp, så allt ska finnas på plats tills i morgon. Helt klart en superbra påskpresent!

Hoppas på att se Er i morgon...


Påskskrud....


En liten Ranunkel klädd för påsk=)
Så enkelt och ändå så uppseendeväckande, det behövs inte alltid så mycket.


Kort..


Dessa små skönheter är också från visningen, ett smart sätt att använda korta blommor på. Att ha flera småvaser och sen fylla dem med vad man har, vad man kan hitta ute...Nu börjar ju Snödroppar, Krokus och Pärlhyasiner komma och varför inte sätta en stor vacker Pensee blomma i. Vackert och en riktigt enkel bordsdukning.


Ljuvt...

Vi  här på Akleja var på en floristvisning för ett tag sedan. Det finns så mycket vackert, så mycket ljuvligt och sådant som är bara i sin enkelhet. Vissa florist visningar är så avanserade och helt utanför ramen av en blomsterbutik. Jag gillat att bara få ideer från gärger och former, helheter av bara vanliga blommor. Vist att man på visningar kanske vräker på lite, överdimmentionerar...Men man får iden och får känna känslan...



Ljuvligt vackert med dubbla tulpaner i pastellfärger, hyasiner och julrosor...

Det vackra...

Man måste lära sig att se det vackra, lära sig att ta vara på det man har...Livet är så skört.


Hur ofta säger man till någon att den är betydelsefull för en, hur ofta visar man uppskattning eller tacksamhet...Jag lovar, alla gör det alldeles för sällan.


RSS 2.0