Kolabullar...

Rätt lätta, det är ju väldigt smidigt när man slipper baka ut bullar och i stället kan bara lätta degen i en långpanna. Kolakrämen..var mer som riktigt hård seg kola, inte någon kräm, kanske jag gjorde fel. Den var ju lite knivig att få till...men det gick. Och goda blev de!

KOLABULLAR I LÅNGPANNA



50 g jäst för söta degar
150g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1ägg
1/2 tsk salt
11 dl mjöl

Fyllning
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl vispgrädde
2 msk smör
en nypa salt

1 ägg till pänsling
pärlsocker

Börja med fyllningen. Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Låt koka kraftigt i ca 10 minuter. Låt kolan svalna lite och rör sedan i smöret och saltet, rör ordentligt så det blandar sig innan det stelnar.
Smula jäst i en bunke, smält smöret och blanda med mjölken och se till att det blir fingervarmt. Blanda en liten del av degvätskan med jästen och rör tills det löst sig, blanda i resten av degvätskan med socker, ägg, salt och till sist mjölet. Arbeta i hop till en deg och knåda ett tag. Degen ska vara kladdig, blanda inte i mer mjöl. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Häll upp degen i en långpanna 30x40 cm med pakplåtspapper i botten och tryck ut den med mjölad hand.
Beroende på hur din kolasmet ser ut.. klicka ut knappt en tsk i rader ca 40 -50 gånger. Min kola blev riktigt hård så jag gjorde långa stavar av kolan som jag sedan klippte i lagom stora bitar och sedan petade ner i degen.
Låt det jäsa i ca 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200g i ca 15-20 minuter. Låt kakan svalna och skär i lagom stora bitar.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0