Snurrade mandelflätor...

När jag ändå håller på, är det lika bra att göra en till variant!

KARDEMUMMABULLAR MED MANDELMASSEFYLLNING


ca 12 st

25g jäst
75g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl socker
ca 7 1/2 dl mjöl

Fyllning
150g mandelmassa
75g smör

1 ägg till pensling
pärlsocker
hackad mandel

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, få den fingervarm. Blanda i lite av degvätskan med jästen och rör tills det löst sig, häll sedan i resterande vätska. Blanda i resten av ingredienserna och sist mjölet, arbeta samman till en kladdfri deg. Om du gör den i en assistent, låt den då knådas i ca 5-10 minuter ju längre den får gå ju mindre kladdig blir den. Så var försiktig med mjölet. Låt jäsa i 30 minuter. Gör under tiden fyllningen, rör i hop alla ingredienser så det blir en smet av allt. Kavla ut degen till en rektangulär platta ca 30x60cm, bred smörblandingen över hela plattan. Vik plattan i tredelar (vik den omlott över varandra) och kavla ut den lite extra, skär den i ca 5 cm brda remsor. Dela varje remsa i tre men låt dem sitta i hop med någon cm högst upp. Gör en fläta av remsorna och rulla i hop dem till en liten knut. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter.




Gott, gott, gott så in i norden!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0