Tungt...

I dag har vi begravning för min vän Karins fina mamma. En tung och jättejobbig dag. Vi ska snart till kyrkan och göra vackert, det känns så overkligt. Det är en stor begravning med så så mycket släkt och vänner som kommer. Med det är klart, Laila var så snäll omtänksam och social.. Då har man mycket vänner.

Hon blir saknad av så många!


Frukost..

I bland blir det att ta vad man hittar:).. Och mig gör det ju inget med lite sötsaker;)


Puh...

Jag klarade det.. Men det var på håret:)
En timme kvar och jag landar i Norrland!


På väg..

Tidig morgon.. 05.00 blev jag hämtad hemma av mamma för att få skjuts till tåget. För i dag åker jag till Örnsköldsvik och min vän Karin.
Jag tar tåget till Arlanda och sedan flyget till Umeå. Var väl inte så smart när jag boka biljetter.. Insåg i går kväll att jag har Max 10 minuter på mig att ta mig från tåget till inchekning av väskan, för att få med den.. Så jag hoppas innerligt att tåget är i tid. Har ju varit si och så med det den sista tiden.

Jag fixar det:)


Bra dag...

I dag har jag jobbat med Linda, en super tjej. Hon är en drömanställd...det kan jag lätt lova=).. Och så var det en praktikant. Praktikanten var ny och det medför ju en del frågor... Blev aningen förvirrat när hon ropade på oss, då vi båda svara varje gång...men bättre det än att ingen svarar..
Chefen är på semester så Linda och jag har försökt hålla ställningarnai dag.. Måndag betyder beställa växter, torrvaror, snitt, buntar ( tulpaner och rosor) mm. Och det är ju det är ju sånt jag gjort hela tiden på Akleja..  Men Nja, måste säga att det är lite skillnad.. Inte riktigt samma tänk, inte samma volymer och en helt annan åtgång än vad jag är van vid! Tänk att det är samma yrke men att det kan skilja så mycket från butik till butik. Linda är ju lite mer insatt och har varit med här längre än jag...Så vi slog våra kloka huvuden ihop och gjorde vårt bästa och vi känner oss nöjda.....eller??  haha ja det har varit en virrig och rörig dag för att få till allt, men vid stängning 20.00 så kände vi att vi hade koll och att vi hunnit väldigt mycket.
Bra dag:)


Två päron...

Men vad irriterad man blir när man köpt frukt och så helt glömt bort att äta den...I dag hitta jag två väldigt mogna päron, jag höll dem över sopåsen, så när att slänga dem då jag ångrade mig och kände, nä något måste gå och göra med dem...Sagt och gjort!
 
Å å å så goda de blev, helt fluffiga och päronen blev nästan som krämig sylt och så med nötterna och nogaten på topp...För god. Jag vet inte hur jag ska sluta äta...Haha inte bra!
 
 
PÄRONRUTOR MED NOGAT
 
250g smält smör
150g cashewnötter, rostade och saltade
5 ägg
3,5 dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 riktigt mogna päron
75g nogat
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör/margarin och låt det svalna. Hacka nötterna ganska grovt.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta i smeten växelvis med smöret. Häll smeten i en långpanna, 25x35 cm. Skala och kärna ur och skär päronen i tunna skivor och stick ner i smeten. Strö över nötterna.Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kallna. Smält nougaten och ringla den över kakan. Låt stelna. Skär kakan i bitar.


Al'a 80-talet...

Det här blev riktigt gott, mycket värt att prova. Vill man så kan man skippa annanasen och nötterna eller något av dem, eller man kan lägga till champinoner om man gillar det... Hur du än gör så blir det gott=)
 
 
CHILIKASSLERGRATÄNG AL'A 80TALET
 
 
ca 500g kassler
1p bacon
peppar
vitpeppar
paprikapulver
 
1burk annanas(efter egen smak)
1 röd paprika
1/2 purjolök
1-2 vitlöksklyftor
1 krm chilipulver
1 tsk curry
 
3-4 dl grädde
ca 1/2 dl chillisås
cashewnötter( efter egen smak)
3 dl ost
 
 
Sätt ugnen på 250 grader. Strimla kasslern i tunna bitar, stek så de får en lätt yta krydda med peppar, vitpeppar och paprikapulver. Lägg över i en ungsfast form.

Stek baconet i små bitar, lägg på kasslern.

Stek den finhackade paprikan, purjolöken och vitlöken så att det mjuknar tillsammans med curryn och chillipepparn i smör. Lägg över och fördela i  form.

Lägg på ett par skivor annanas (ta efter egen smak).

Vispa grädden och rör försiktigt ner chilisås. Bred chiligrädden över kasslerskivorna så det täcker. Toppa med den rivna osten  och cashewnötter och gratinera tills osten fått fin färg, ca 20 minuter.

Gott till ris eller pressand potatis...Eller blomkålsris om man vill köra lite Lchf=)


Beaucarnea...

 
Det här är en krukväxt som jag alltid gillat, jag tycker den är cool. Den är framförallt lättskött och så kan man få den i så många olika storlekar, den kan vara smal eller bredbladig, den kan ha hög trädliknande stam, eller som dessa bara en stor knöl eller så finns de med en liten knöl..Ja jag gillar dem!

Söndags gott...

En riktig äppelkaka kan aldrig vara fel. Jag blir så himla sugen på det då och då..så då måste det bara baka=)
 
Den här blev väldigt god, den fick lite smak av kola. Toppen blev lite hård och knaprig, nästan lite knäckaktig och insidan mjuk som sockerkaka...mycket god och uppskattades av alla som han att smaka innan den vips var slut...
Ett extra plus var att den var enkel, lätt och snabb att göra...Bara att köra i gång=)
 
FAVORIT ÄPPELKAKA
 
 
150g kallt smör
1 2/3 socker
1 ägg
2 1/2 dl mjöl
 
2-3 äpplen
3 msk socker
1 msk kanel
 
Mixa ihop smör och socker, blanda i ägget och sedan mjölet. Mixa till en jämn deg. Smöra och bröda en form ca 26 cm i diameter. Tryck ut degen och platta till. Skiva äpplena och vänd i socker och kanelblaningen, stick sedan ner dem tätt i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Servera med vaniljsås...
 
Så så gott!

Ett klipp...

På Lundby har vi fått hem så fina 10-pack rosor.. De är lika fina och stora i huvudet som de rosor vi säljer styck i kylen, fast dessa kostar bara 39 kr.. Det kan ni bara inte missa...:)


Söta Olle...

I går när jag skulle gå och lägga mig hittade jag ett litet rött hjärta på min kudde. Ett litet pärlplattehjärta.. När jag fråga vem som lämnat en present på min kudde... Svara han glatt, det är jag, bara för att jag älskar dig så mycket!

Han är så söt!


En titt på Akleja...

Det fanns mycket fint att titta på, härliga frodiga blommor, söta planteringar och massa små "pryttlar".. eller vad säger ni?
 

Min första order....

Jag har i dag gjort mitt första kundbesök och då också tagit min första order....Självklart så började jag där jag känner mig hemma, på Akleja så klart=)
 
Tack tjejer för en trevlig stund och en fin order!
 
Och till alla Er trogna Akleja kunder...Inom två vecker kommer ni kunna inhandla Mitt&Ditt 's fina krukor just på Akleja. Tjejerna har köpt flera färger och många olika storlekar. Bara att shoppa loss=)
 

Ordentlig....

Som ni säkert vet gillar jag att göra/skriva listor, typ på vad som behövs göras tex under dagen. Det är så skönt när man får stryka, och man känner sig så nöjd om man klarat av allt på listan...

Det här kallar jag då en ordentlig lista... Hela toadörren att skriva på:)

Hitta den hos tjejerna på Akleja!!
Visste väl att jag lärt dem något bra... Att göra listor.. Haha


I röd kappa...

I går hade vi en tjuv i röd kappa i butiken... En gammal tant, hon gick förbi butiken med en vagn fylld av matvaror. Hon stannade tog en tulpanbukett och bara gick.. Rakt ut och satte sig i en taxi... Så fräckt!
Men Olivia var snabb, hon var ut och stoppa taxin och ringde vakten.. Visst det var bara 29 kr, men tänk om alla gjorde så.. Nä man måste stå sitt kast...



Runda...

Vad fint det är med runda fylliga buketter...


Kvällsbak...

Måste komma igen med bakningen.. Har inte haft inspirationen att baka och då blir det inte bra.. Killarna önskar heltiden att jag ska göra sockerkaka, det är ju gott men inte så roligt. Så jag försöker hitta lite andra recept, som ändå kan gå hem...
I dag lyckades jag... Himla god blev den!

KANELBULLESOCKERKAKA

175g  rumsvarmt smör+3 msk
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl turkisk yoghurt
4,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt

Fyllning
0.5 dl socker
1,5 msk kanel

Rör den stora mängden smör och socker poröst. Blanda ner ett ägg i taget och sedan yoghurten. Sist alla torra ingredienser.
Blanda socker och kanel till fyllningen. Smörj och bröa en sockerkaksform.
Häll i hälften av smeten, strö sedan hälften av fyllningen och fyll sedan på med resten av smeten. Strö den sista fyllningen överst på kakan och hyvla över de sista 3 msk (ca) smör.
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter..

Så god lite varm med ett glas mjölk.. Nästan lite barnsligt gott:)


Duktig...


I dag var det jag och Olivia.. Olivia har jobbat hos mig på Akleja för typ hundra år sedan ;). Mycket duktig tjej, hon är snabb, har koll och är insatt i allt som ska göras. Så duktig att jag faktiskt försökte " sno " tillbaka henne till akleja för ett par år sedan... För florister som henne växer då inte på träd!

Tyvärr lyckades jag inte;)

Jag måste säga att jag är mycket imponerad av tjejerna på Lundby både Olivia och Linda, stor guld stjärna till dem båda:)


Söndags middag:)

Jag gillar husmanskost.. Riktig mat, men jag vill att det ska vara enkelt, lätt och gå snabbt.
Så hitta jag ett recept i dag som föll mig i smaken... Och det blev riktigt gott, och det gick hem hos alla i familjen.

KÖTTFÄRSLIMPA

500-800g köttfärs
2 dl crème fraîche lätt
1 påse fransk löksoppa (pulver)
1-2ägg
3 msk ströbröd
3 msk grädde
1 msk kalvfond
Salt, svart, vitpeppar

Smör

Grädde
Fond
Soja

Blanda samman allt ordentligt Och forma till en limpa och lägg i en smord form. Lägg ett par hyvlade bitar smör uppe på limpan. Sätt mitt i ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Ta ut den då och då och ös den med skyn som blir i formen.

Gör en sås med grädde, kalvfond, soja, salt, peppar och skyn från köttfärslimpan.

Servera med potatis, rivna morötter och Lingonsylt.




Aldrig fel...

Det kan ju aldrig bli fel med en riktig marängsviss, som innehåller allt... Det går hem hos alla!


Mini paj...

Här är ett supertips på en lätt, snabb och underbart god efterrätt. Jag kan lova att du impar om du bjuder på detta i kväll:)

BLÅBÄRSCOBBLER

Blåbär ca 3 dl
125g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
3/4 tsk bakpulver

Fyll ca 6 portionsformar till hälften med blåbär( eller andra bär ). Blanda samman smör socker och sedan mjölet blandat med bakpulver. Forma små runda plätten och lägg över bären. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Servera varma med en kula vaniljglass och lite färska bär...

Så gudomligt gott och lätt som en plätt att göra, går inte att misslyckas!



Känsla..

Vilken underbar känsla det är när en kund kommer tillbaka bara för att säga hur vackert det var. Man blir så glad att känna att man lyckats göra någon annan nöjd, genom att bara göra sitt jobb bra:)


100...

Jag har i dag bundit den dyraste bukett jag någonsin gjort...

100 röda rosor!!

Jättevackert absolut, men jag vet inte. Blir man lyckligare av att få en så dyr bukett. Jag tror faktiskt tjejen skulle blivit lika glad för 10 stycken.
Men vad vet jag... Det är ju i varje fall inte många som kan stoltsera med att man fått en sådan bukett...


Länge...

Så här länge sedan jag skrev tror jag aldrig har hänt tidigare. Jag måste bättra mig. Jag som trodde att jag skulle få mer tid till att ta tag i saker nu efter att jag sålt butiken...Jag kan lätt säga att det blev inte så. Jag hinner ingenting. Ovh de få gånger jag försöker skriva något så är det alltid något som krånglar...Jag vet inte vad det tagit fatt i våra datorer, för de är då inte på min sida i varje fall.
 
Allt står lite still och det fortsätter att hända svåra och tråkiga saker. Det är så svårt att känna sig glad och possitiv när allt känns så fel.
Snart får jag och karin börja bygga vårt jul showroom och vi kan börja leverera alla ordrar från mässan. Och efter det känns det som om jag kan köra igång med Mitt&Ditt på alvar.
 
Men innan dess måste jag gå på en tredje begravning på mindre än ett  år. En så fin, omtänksam och rolig människa, en fin extra mamma till mig...Så orättvist och sorgligt. Men visst det är livets gång, ändå kan det kännas så fel och orättvist.
 
Det blir bra, det måste bli bra...Det kan bara bli bättre!
 

Ute...

Det är svårt vad man hittar på utanför butiken när det är vinter och kallt. Man vill ju gärna ha något som gör att det ser inbjudande ut. Så här hade tjejerna på Akleja gjort.. Enkelt men mycket vackert!


RSS 2.0