Dulce de leche...

Den här kakan har jag gjort förut , men då som en mer kaka inte tårta. Men den passar alldeles ypperligt som tårta också...lite extra "klet",  grädde och färska bär på så vips blir det en tårta.
I dag var det min syster Frida som stod för själva bakandet, jag var bara med och pekade..eller typ sa vad jag tyckte..hehe
 
Ni blir inte besvikna vare sig ni gör den som kaka eller tårta, det lovar jag=)
 
DULCE DE LECHE TÅRTA
 
 

200 g mörk choklad

110 g rumsvarmt smör

35 g kakaopulver

3 stora ägg

280 g strösocker

1 msk vaniljsocker

½ tsk salt

110 g vetemjöl

nästan 2 dl ( inte för fast) dulce de leche..(Kokad kondenserad mjölk)

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att klä en form om ca 20x20 cm med bakplåtspapper. (Enklast fäster pappret om man tar lite olja på formens sidor och botten). 

Smält choklad, smör och kakao i en skål över ett vattenbad. Rör i blandningen emellanåt så att det blir slätt. Ta av chokladblandningen från värmen när allt smält och ställ den åt sidan för att svalna lite.

Rör i en annan bunke samman ägg, socker, vaniljsocker och salt. Rör ner chokladblandningen och sist vetemjölet. Rör allt slätt så att det blir en blank och fin smet.

Häll smeten i formen och se till att den för delar sig jämnt även ut i hörnen. Droppa ut dulce de leche matskedsvis över smeten, spara halva burken till att dekorera tårtan med. Köper du en burk med kondenseras mjölk som ej är färdig, måste den kokas i ca 2 timmar i en kastrull, burken ska alltid ligga helt undervatten. Men det finns även (om man har tur) fördig "kokt" kolasås "dulce de leche. Ta sedan en gaffel och marmorera kolan ner i chokladsmeten.

Baka kakan i ugnen ca 30-40 minuter, eller tills en tandpetar som sticks i kakans mitt kommer ut med lite kletig smet på sig.

När kakan kallnat, lägg den på ett fat, bre den kvarvarande dulce de lechen på kakan. Vispa grädda och bred ett lager överst och dekorera sedan med färska bär.

 

Gott så in i norden, riktigt farligt gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0